"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фінляндія згортає експеримент щодо безумовного доходу

Вівторок, 24 квітня 2018, 11:40
 

Уряд Фінляндії прийняв рішення не продовжувати експеримент по виплаті безумовного базового доходу, який тривав протягом двох років.

Про це повідомляють BBC і The Guardian.

У січні 2017 року Фінляндія стала першою в Євросоюзі країною, де був запущений експеримент з виплати базового доходу.

Для експерименту уряд відібрав 2 тис безробітних громадян у віці від 25 до 58 років, яким почали щомісяця нараховувати по 560 євро, незалежно від інших джерел доходу - тобто незалежно від того, знайде людина роботу чи ні.

Реклама:

Експеримент спрямований на перевірку гіпотези, що базовий дохід краще стимулює громадян до пошуку роботи або відкриття свого бізнесу, ніж звичайна допомога з безробіття.

Передбачається, що люди бояться відкривати бізнес, тому що допомоги вистачає на життя - а в разі працевлаштування вони втрачають цю допомогу.

Базовий дохід, на відміну від допомоги по безробіттю, зберігається навіть після того, як людина відкрила бізнес або працевлаштувалася.

Згідно з проектом, на останньому етапі експерименту учасники повинні були отримувати по 800 євро щомісяця.

Прихильники реформи вважають, що така виплата допомогла б громадянам мати впевненість перед пошуком роботи, замість того, щоб погоджуватися на першу-ліпшу можливість підзаробити.

Критики базового доходу вважають, що з постійною виплатою громадяни втрачають інтерес до пошуку роботи або одержання освіти.

Представник Держагентства соціального страхування Фінляндії Олі Кангас розповів, що уряд відмовив в розширенні програми і підключенні до неї працюючих жителів країни, а без їх участі проект не зможе показати, як базовий дохід впливає на кар'єрний ріст і освіту, тому втрачає свій сенс.

"Запал уряду кудись випарувався", - сказав Кангас, додавши, що тепер влада почала вивчати інші варіанти реформ соціального сектора.

Детальніше про програму читайте у статті Економічної правди: Майже комунізм. Як Фінляндія тестує безумовний базовий дохід

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: