"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мін'юст хоче через суд стягнути з "Роснєфті" 700 мільйонів

Вівторок, 23 січня 2018, 15:35
 

Міністерство юстиції звернулося до Господарського суду Луганської області з проханням стягнути з Лисичанського НПЗ 705 мільйонів гривень в якості регресу за програним в Європейському суді з прав людини позовом компанії "Агрокомплекс".

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Шкляр, передає "Інтерфакс-Україна".

"Позов виник внаслідок виконання рішення ЄСПЛ, по якому вже здійснено виплату 27 млн ​​євро з державного бюджету. Зараз сума позову становить з урахуванням відсотків 705 млн грн", - заявив Шкляр.

"Цей позов вже поданий. Вчора відбулося перше підготовче засідання по справі, оголошено перерву до 12 лютого. Нами були подані клопотання, в т.ч. по накладенню арешту на майно відповідача", - сказав він.

Реклама:

Власником ПрАТ "Линік" (Лисичанський НПЗ, Луганська обл) є російська "Роснєфть".

ЄСПЛ визнав у 2011 році компанію "Агрокомплекс" постраждалою в судовому процесі за прострочені борги проти Лисичанського НПЗ, а через два роки постановив виплатити "Агрокомплексу" 27 млн ​​євро справедливої ​​сатисфакції, які і були перераховані у відведений судом дворічний термін.

У письмовому рішенні ЄСПЛ зазначалося, що "Агрокомплекс" проводив з російськими компаніями бартерні операції з обміну української харчової сировини на російську сиру нафту для подальшого продажу готових нафтопродуктів.

Справа стосувалася процедури банкрутства періоду 1996-2004 років, ініційованої заявником проти найбільшого нафтопереробного заводу в Україні в спробі відновити прострочені заборгованості.

Як відомо, Лисичанський НПЗ не функціонує з 2012 року. Запуск заводу планувався його власником, компанією "Роснефть", на травень-червень 2014 року, для чого восени 2013 року було розпочато капітальний ремонт.

Крім бойових дій в регіоні причиною неможливості повноцінного запуску підприємства є і викачування компанією "Укртранснафта" технологічної нафти з нафтопроводу до НПЗ.

Нагадаємо, "Роснефть" законсервувала Лисичанський нафтопереробний завод у вересні 2014 року.

Як повідомлялося, "Роснєфть" продала всі свої заправки в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: