Данилюк: Багато хто хоче позбутися МВФ, щоб законсервувати ситуацію

Субота, 20 січня 2018, 15:00
 

Міністерство фінансів докладає зусилля для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк в інтерв’ю "Дзеркалу тижня".

"Є функції, покладені на Міністерство фінансів, які треба виконувати в досить непростих умовах. Очевидна непроста фінансова ситуація в країні. Всі, хто думає, що ми зараз знаходимося в теплій ванні макростабілізації, помиляються", - сказав він.

"Є політики, які думають, що ситуація стабільна, можна припиняти реформи і наплювати на МВФ. Дійсно, ми стабілізували ситуацію, якщо порівнювати з 2014 роком і глибиною падіння економіки в той час. Але цього мало", - додав Данилюк.

Реклама:

"Країна в передвиборчий період повинна мати подвійний запас міцності і впевненість у подальшому зростанні і стабільності фінансів. І це не тільки питання співпраці з МВФ, мова і про багато інших процесів, за ефективність яких відповідає Мінфін", - заявив він.

Міністр фінансів вважає, що неотримання траншу у 2018 році році і виліт з програми МВФ - це синоніми, тому що програма закінчується в першому кварталі 2019 року За його словами, зараз значні зусилля спрямовані на успішне продовження програми МВФ.

"І мова не тільки про гроші. Ми зараз на тому етапі, коли зупиняти реформи не можна. Навпаки, їх необхідно прискорювати. Звичайно, передвиборчий рік все ускладнює. Але ми досягли певного темпу змін, наростили інерцію, цю швидкість руху важливо не втратити і імплементувати ті закони, які вже були, і ті, які ще будуть прийняті. Для цього фокус повинен бути не на виборах, а на реформах. Ми собі не можемо дозволити зупинитися. А якщо ми це зробимо, то питання про продовження програми МВФ у нас взагалі не виникне. Якщо реформ не буде, не буде і програми", - заявив Данилюк.

"Я повністю підтримую людей, які стверджують, що ми як самостійна держава повинні мати можливість працювати без МВФ. Я теж хочу, щоб Україна була самостійною і рухалася вперед без сторонньої допомоги, але багато хто з тих, хто зараз про це говорить, переслідують інші цілі. Вони не хочуть реформ і змін, багато хто хоче позбутися від МВФ, щоб законсервувати поточну ситуацію на догоду своїм особистим інтересам ", - резюмував міністр.

Як повідомлялося, Національний банк вважає, що якщо Україна не отримає наступний транш від Міжнародного валютного фонду до липня, то програма співпраці ймовірно припиниться.

Раніше міністр фінансів Олександра Данилюк заявив, що припинення співпраці з Міжнародними фінансовими організаціями світить проблемами з платоспроможністю держави.

За словами Данилюка, для отримання траншу Україна має виконати три основних кроки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!