В СБУ пояснили обшуки у засновника відомого блогу про блокчейн

Понеділок, 18 грудня 2017, 20:22

Співробітники Служби безпеки викрили в Одесі громадянина Росії, який організував механізм легалізації грошей із використанням криптовалют для подальшого перерахування їх до РФ і тимчасово окупованих територій Донбасу та анексованого Криму.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси та офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, зокрема з використанням криптовалют. Серед клієнтів ділка були фізичні та юридичні особи з України та Росії. Задокументовано, що підприємець заволодів також грошима громадян США, які "відмив" переводячи їх у "біткоїни" та інші криптовалюти", - розповіли в СБУ.

За інформацією спецслужби, росіянин тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу. Не маючи офіційно постійного джерела доходів в Україні, він отримує значні прибутки від протиправної діяльності.

Реклама:

Зазначається, що під час досудового розслідування співробітники СБУ отримали дані, що чоловік підтримує прямі особисті зв’язки з керівництвом деяких міністерств та відомств РФ, у тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з Головою правління Сбербанку Росії з питань побудови російської системи переказів коштів за технологією "блокчейн".

"У рамках досудового слідства тривають процесуальні заходи щодо перевірки причетності вказаної особи до дій на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України, а також встановлення інших співучасників протиправного механізму", - зазначають у спецслужбі.

Як відомо, 15 грудня співробітники СБУ провели обшуки в орендованій квартирі засновника проекту про криптовалюти і блокчейн Forklog Анатолія Каплана (Клімова) в Одесі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!