Банки-банкрути залишають Центробанк РФ з овочебазами і птахофабриками - Bloomberg

Четвер, 9 листопада 2017, 14:25
Голова Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна
Голова Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна

Новий механізм санації банків змушує Центробанк РФ задуматися про те, що робити з активами, з якими він не звик працювати.

Про це пише Bloomberg.

З кінця серпня Центральний Банк Росії двічі вдавався до схеми порятунку кредитних організацій з використанням Фонду консолідації банківського сектора, яка була розроблена з метою уникнення витрат, пов'язаних із залученням в якості санаторів приватного сектора.

Така стратегія означає, що для подальшого продажу націоналізованих банків інвесторам регулятору потрібен план роботи з компаніями, досвіду управління якими у нього немає.

Реклама:

"Прагнучи частково компенсувати дірку в балансі "Бінбанку", акціонери банку, який з вересня знаходиться на санації, передали Центробанку активи, що включають птахофабрики, цементні заводи і лісопилки", - повідомив заступник голови ЦБ Василь Поздишев.

"Хотів би я подивитися на курку, яка може знести яйце, досить велике для того, щоб закрити дірку в балансі Бінбанку", - сказав головний операційний директор аналітичної компанії Macro Advisory Том Едсхед.

"Підозрюю, що ЦБ постарається швидше продати ці активи, щоб їх вартість не зруйнувалася під час відсутності правильного власника" - говорить він.

Незвичайні активи, які складно оцінити, висвічують дилему, з якою стикається ЦБ при реалізації нового механізму оздоровлення банків, який передбачає активну участь самого регулятора.

Раніше центробанк намагався рятувати кредитні організації, надаючи дешеві позики стороннім санаторам, однак ця стратегія часто не приносила бажаних результатів.

За попередніми розрахунками регулятора, на санацію Бінбанку і Банку "ФК Открытие", яка проводиться з використанням Фонду консолідації банківського сектора, може знадобитися до 820 мільярдів рублів (14 мільярдів доларів), проте більш точна оцінка буде залежати від результатів подальшого аналізу балансів банків.

Це завдання ускладнює обсяг кредитів, виданих пов'язаним особам, часто під неліквідне забезпечення, вартість якого важко визначити.

Основні акціонери Бінбанку, мільярдер Михаїл Гуцерієв і його племінник Михаїл Шішханов, погодилися передати регулятору активи, вартість яких оцінюється як мінімум в 70 мільярдів рублів.

Це сімейні активи, деякі з них закладені в інших банках, які повинні дати згоду на передачу.

Деякі з активів, наприклад, акції НК "Руснєфть", публічно торгуються і легко піддаються оцінці. Однак визначити вартість інших, включаючи гігантську овочебазу в Підмосков'ї і компанії, що спеціалізуються на нанотехнологіях, буде складніше.

"Не думаю, що у центробанку вже є стратегія щодо цих активів, оскільки він зосередився на безпосередньому завданні компенсувати якомога більше, - каже аналітик Fitch Ratings Олександр Данилов. - Вони вирішать, що з ними робити, пізніше".

Центробанк і Шішханов не відповіли на прохання прокоментувати активи, передані регулятору. Поздишев говорив минулого тижня, що їх оцінка входить у завдання тимчасової адміністрації банку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!