Податкова пропонує прибрати "спрощенку" і єдиний податок

Середа, 22 листопада 2017, 16:50

У Державній фіскальній службі заявляють про необхідність відмови від спрощеної системи оподаткування та поступове переведення малих підприємців на загальну систему.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

За словами Продана, в економічно розвинених країнах спрощена система оподаткування вводилася на перехідний період, щоб бізнес став на ноги після кризи або економічних потрясінь.

На його думку, в Україні цей перехідний період - затягнувся. І зараз "спрощенка" використовується великим бізнесом для мінімізації податків.

Реклама:

"Величезний супермаркет або мережа спортклубів. Це ж не малий бізнес? Бухгалтера вони можуть найняти? Можуть. Але чомусь працюють через ФОПів. У них навіть немає юрособи", - заявив він.

"Замість неї десятки, а іноді і сотні ФОПів, на рахунок яких надходить виручка. Дійшли до встановленого ліміту - закрили ФОП, відкривають інший. Це завдає дуже великих втрат бюджету і не має ніякого відношення до дрібних підприємців", - говорить Продан.

За словами чиновника, ДФС не може самостійно вносити зміни до Податкового кодексу, але може давати рекомендації Міністерству фінансів. А вже Мінфін може підготувати відповідну законодавчу ініціативу.

Зараз в Україні діє спрощена система оподаткування (так звана "спрощенка") - це спеціальний податковий режим, розрахований на малих підприємців, наприклад, на фізосіб-підприємців.

Його основна перевага для підприємців - сплата єдиного податку замість окремих податків і зборів, спрощена бухгалтерія і звітність.

Значна частина українського інтернет-бізнесу працює за цією схемою, часто як ФОП реєструються програмісти, щоб надавати послуги з розробки.

Українська влада вже не раз піднімала питання про те, що "спрощенка" - тимчасове явище і повинна бути скасована.

Читайте також: Шість міфів про "спрощенку", або Чому немає сенсу "полювати" на "мишей"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: