"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Американське вугілля виявилося дешевшим від очікуваної ціни

Понеділок, 20 листопада 2017, 19:30
 

Ціна першої партії енергетичного вугілля поставленої із США компанією Xcoal Energy&Resources на адресу державної "Центренерго" становила 100,7 долара/тонна з урахуванням фрахту.

Про це Liga.net повідомив представник компанії-покупця.

Перша партія обсягом 61,7 тис тонн була поставлена ​​у вересні в рамках договору, що передбачає поставку в цілому 700 тис тонн вугілля до кінця року.

Калорійність вересневої партії вугілля із США становила близько 5 500 ккал/кг. У перекладі на базову калорійність (6 000 ккал/тонна), вартість вугілля підвищиться зі 100,7 долара до 110,8 долара/тонна (без витрат на перевалку в порту і доставку на станцію).

Реклама:

Контракт між Центренерго та Xcoal Energy був підписаний в кінці липня після зустрічі президентів України і США Петра Порошенка і Дональда Трампа.

В.о. голови Центренерго Олег Коземко раніше говорив, що ціна перших партій вугілля з США становитиме близько 113 доларів/тонна.

Україна увійшла в опалювальний сезон 2017-2018 років з найнижчими запасами вугілля. При цьому в країні спостерігається дефіцит як антрацитовой, так і газової груп вугілля.

Раніше ЕП писала, що угода між "Центренерго" та "XCoal" на купівлю вугілля по 113 доларів суттєво перевищує ціну, за якою здійснюють імпорт інші компанії.

Наприклад, Енергохолдинг "ДТЕК" бізнесмена Ріната Ахметова закуповує вугілля зі свого шахтоуправління "Обухівська" у Росії за ціною 95 доларів за тонну з урахуванням доставки на ТЕС України.

При цьому вартість імпортного вугілля з Південно-Африканської Республіки для ДТЕК становила близько 100 доларів за тонну.

Зазначається, що 113 доларів - ціна першої партії, вона не є фіксованою і може змінюватись.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: