Китайці нададуть півмільярда доларів для будівництва житла військовим і переселенцям

П'ятниця, 17 листопада 2017, 13:50
 

Китайський національний генпідрядник став переможцем конкурсу Державної іпотечної установи на залучення позики для фінансування проекту із забезпечення житлом.

Відповідні підсумки конкурсу оприлюднені в урядовому виданні "Урядовий кур'єр", передає "Інтерфакс-Україна".

Згідно з інформацією, сума очікуваних запозичень становить 500 млн доларів. Термін залучення - 15 років. Ефективна ставка по кредиту - 4,5% річних.

Кредитні кошти будуть забезпечені державними гарантіями, передбаченими у державному бюджеті.

Реклама:

Проектом передбачено використання кредиту у двох напрямках: фінансування будівництва 1,4 млн кв. м житла на загальну суму 20,7 млрд грн, а також забезпечення викупленими квартирами 30,6 тисячі сімей на умовах іпотечного кредитування або фінансового лізингу.

Кредитування здійснюватиметься за ставкою 15,3% річних.

При цьому на придбання житла буде направлено 200 млн доларів. На фінансування будівництва буде направлено 300 млн доларів, три транші по 100 млн доларів.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів з метою залучення іноземних інвестицій на розвиток іпотечного сектора і відновлення банківського кредитування наприкінці 2015 року запропонував передбачити в бюджеті державного бюджету на 2016 рік надання державних гарантій в сумі еквівалентній 500 млн доларів за зовнішніми кредитами ДІУ.

Такі дані містяться в пояснювальній записці до урядового проекту закону №3000 "Про державний бюджет на 2016 рік" від 14 вересня 2015 року.

"Кошти, які повинні бути залучені ДІУ, планується направити на будівництво і забезпечення житлом державних службовців, в першу чергу, військовослужбовців-учасників АТО, і громадян України, переміщених з окупованих частин території України", - йдеться в документі.

Згідно з документом, сума таких держгарантій на зазначені цілі повинна бути вказана у відповідному Меморандумі.

ДІУ створено урядом України у жовтні 2004 року. Основний вид діяльності - рефінансування іпотечних кредиторів за рахунок коштів, залучених від розміщення цінних паперів.

Зареєстрований капітал ДІУ до кінця першого кварталу 2017 року становив 755,66 млн грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: