Екологічний податок необхідно значно підвищити - Семерак

Понеділок, 16 жовтня 2017, 12:05
 

Необхідно суттєво підвищити ставки екологічного податку в Україні.

Про це в інтерв'ю для "Дзеркала тижня" заявив Остап Семерак, міністр екології та природних ресурсів.

Так, в різних країнах світу податок на викиди СО2 вищі 1 євро за тонну, а в Україні він становить всього 37 копійок.

За словами міністра, найнижчі ставки в Мексиці та Польщі — на рівні одного євро за тонну, але в Україні цей показник в сто разів нижче. У той же час у Швеції він становить 118 євро за тонну, у Фінляндії — 54-58 євро, в Норвегії — від 3 до 47 євро, в Данії — 23 євро, у Великобританії — 22 євро, в Ірландії — 20 євро.

Реклама:

"Коли я почав про це говорити, то одразу повстали і металурги, і "незалежні" депутати. Мовляв, що ви робите? Якщо ставка буде на рівні Польщі, то ціна за тонну металу зросте на 5 дол, а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, впаде економіка тощо", - заявив міністр.

"Я вибачаюсь: вони продають метал за світовими цінами, а податок будуть платити 37 копійок? Чи це не абсурд? До речі, в цьому році ми вперше оприлюднили ТОП-100 забруднювачів. Жоден телеканал не показав цей рейтинг. Тому що власники цих підприємств і телеканалів — ті ж самі люди. Але це не означає, що треба скласти руки і миритися з ситуацією", - зазначив міністр.

Нагадаємо, минулого року Семерак заявляв, що Україна має розглянути досвід ЄС,  коли кошти природоохоронного фонду використовуються лише на екологічні проблеми.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: