Кабміну доведеться компенсувати "Нафтогазу" збитки - рішення суду

Вівторок, 10 жовтня 2017, 13:20
 

Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив зобов'язання Кабінету Міністрів виплатити компенсацію НАК "Нафтогаз України" за поставки природного газу населенню.

Про це йдеться в рішенні суду від 3 жовтня, передають "Українські Новини".

Відповідно до матеріалів суду, у законодавстві чітко визначено право суб'єкта ринку природного газу, на якого покладено спеціальні обов'язки на отримання компенсації економічно обґрунтованих витрат і обов'язок Кабміну визначати джерела фінансування й порядок визначення цієї компенсації.

За таких обставин колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про задоволення адміністративного позову.

Реклама:

Рішення набуло чинності 3 жовтня.

Раніше повідомлялося, що Окружний адмінсуд Києва 19 червня задовольнив позов "Нафтогазу" до Кабміну й зобов'язав уряд визначити порядок визначення й джерела компенсації, що має отримувати "Нафтогаз", виконуючи покладені на нього спеціальні зобов'язання з постачання газу для населення.

На рішення Окружного адмінсуду Кабмін подав апеляцію.

Нагадаємо, Кабмін продовжив спеціальні зобов'язання для НАК "Нафтогаз України" до квітня 2018, які передбачають продаж газу для населення на пільгових умовах.

Раніше директор з розвитку Нафтогазу Юрій Вітренко заявив, що у випадку, якщо кабмін не продовжить спецзобов’язання Нафтогазу з продажу газу населенню, ціна на нього може вирости на 40% через появу конкуренції на ринку.

Нагадаємо, спеціальні зобов'язання покладені на "Нафтогаз України" постановою Кабінету міністрів №758.

Документ передбачає низку зобов'язань. Так, відповідно до постанови, ПАТ "Укргазвидобування" повинно продавати газ НАК "Нафогаз України". НАК, у свою чергу, повинна формувати з придбаного газу ресурс для побутових споживачів та релігійних організацій та виробників теплової енергії, які надають свої послуги населенню.

"Нафтогаз" повинен  продавати газ для потреб побутових споживачів та релігійних організацій за спеціальними цінами до 1 квітня 2017 року.

Купівля-продаж природного газу між НАК  та постачальником природного газу населенню здійснюється за регульованою оптовою ціною, розрахованою з урахуванням спеціальної формули.

З 1 травня 2016 року до 31 березня 2017 року діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб м. Для релігійних організацій — у розмірі 3,913 гривні за 1 куб м.

Як повідомлялося, Кабмін вважає, що нинішній рівень прибутку "Нафтогазу" виключає виплату будь-якої компенсації компанії за поставки природного газу населенню за так званою спеціальною ціною.

У 2016 році НАК "Нафтогаз України" отримала чистий прибуток у розмірі 26 528,989 млн гривень, при цьому у 2015 році компанія мала чисті збитки у розмірі 27 749,272 млн гривень.

При цьому компанія отримала збитки за напрямом діяльності "оптова торгівля газом" у розмірі 2,9 млрд гривень.

40% збитків зумовлено реалізацією газу споживачам, які підпадають під дію спеціальних зобов'язань (населення й підприємства ТКЕ).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!