Прокуратура хоче повернути "Київенерго", "Київгаз" і "Київводоканал" громаді

Четвер, 7 вересня 2017, 15:50

Прокуратура Києва подала позов до Господарського суду столиці про повернення місту 12,7% акцій "Київенерго", 61% - "Київгазу" і 67% - "Київводоканалу", які раніше належали місту.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Прокуратурою Києва в інтересах держави подано до Господарського суду Києва позов про повернення територіальній громаді столиці належних їй пакетів акцій "Київенерго", "Київгазу" і "Київводоканалу" вартістю понад 1 млрд грн", - сказав прокурор Києва Роман Говда на прес-конференції.

Реклама:

Він нагадав, що 12,7% акцій "Київенерго" згодом були передані зі статутного капіталу "Київенергохолдингу" третім юрособам. На сьогодні вони перебувають у власності "ДТЕК Енерго".

За його словами, енергохолдинг "ДТЕК" у цьому позові є добросовісним набувачем акцій, оскільки з моменту їх відчуження минуло сім років, ДТЕК їх сконцентрував тільки у 2014 році.

Говда також уточнив, що суд повинен в найближчі дні призначити дату розгляду позову, при цьому прокуратура проситиме заарештувати акції компаній як забезпечувальний захід.

Прокурор також уточнив, що посадові особи КМДА, які цьому сприяли, були визнані винними за окремою кримінальною справою, але перебувають на волі після закінчення 10-річного терміну її давності.

Акції "Київенерго" розділені на чотири пакети: 29% у DTEK ENERGY B.V. (Нідерланди), 25% у DTEK Holdings Limited (Кіпр), 18,3% у ТОВ "ДТЕК ЕНЕРГО" (Україна), і 25% у Фонду державного майна України.

ДТЕК входить до складу фінансово-промислової групи СКМ, акціонером якої є Рінат Ахметов.

Головою правління "Київгазу" є Сергій Горовий, зять лідера парламентської фракції "Опозиційного блоку" Юрія Бойка.

60% акцій ПАТ "Київгаз" володіє ПрАТ "Компанія Київенергохолдинг", ще 28,5% належить територіальній громаді Києва.

61% акцій "Компанії Київенергохолдинг" належить територіальній громаді Києва, пакет 14% має кіпрська компанія Densec Limited, ще майже 25% володіє лондонська Artio Global Investors LTD, оформлена на Glentex finance limited невідомої юрисдикції.

За неофіційними даними, "Київенергохолдинг" контролюється групою Ігоря Кононенка, бізнес-партнера президента Петра Порошенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: