ГПУ конфіскувала у "мафії" Януковича 200 мільйонів доларів

П'ятниця, 22 вересня 2017, 14:15

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що 22 вересня вступило рішення суду про спецконфіскацію 200 мільйонів доларів банківських активів із оточення колишнього президента Віктора Януковича.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Сьогодні вступило у законну силу рішення Соснівського райсуду м. Черкаси про ще одну спецконфіскацію банківських активів мафії Януковича на загальну суму 200 млн доларів", - написав Луценко.

Реклама:

21 червня Transparency International Україна відкритим листом закликала законодавців розслідувати можливі порушення з боку Генеральної прокуратури у процесі конфіскації 1,5 млрд доларів – за даними ГПУ, це частина грошей, вкрадених у країни режимом екс-президента Януковича.

У TI наголошують, що "неоприлюднене рішення суду викликає серйозну стурбованість з приводу професіоналізму та прозорості Генеральної прокуратури".

Як відомо, 28 січня 2015 року Державна служба фінансового моніторингу заблокувала 1,42 млрд доларів на рахунках нерезидентських компаній, пов’язаних із Віктором Януковичем, його близькими, посадовцями колишнього уряду країни та пов’язаними з ними особами.

28 квітня 2017 року ці гроші конфіскували: секретар РНБО Олександр Турчинов і генпрокурор Юрій Луценко прийшли з відповідною ухвалою суду до "Ощадбанку" – і того ж дня ці кошти перерахували з держбанку до держбюджету.

Рішення про конфіскацію коштів оточення Януковича ухвалив Краматорський міський суд Донецької області. Військова прокуратура заборонила публікувати текст вердикту.

Станом на 7 червня в Єдиному державному реєстрі судових рішень це рішення не було доступним, хоча суддя Лариса Переверзева передала його до реєстру.

Депутат Сергій Лещенко заявляв, що на розгляд справи про "банду Януковича" суду знадобилося лише два тижні, хоча вона не підсудна суду в Краматорську.

За даними нардепа, у рішенні краматорського суду йдеться про Аркадія Кашкіна – номінального власника однієї з фірм друга "сім’ї Януковича" Сергія Курченка.

У травні 7 кіпрських компаній – власників облігацій внутрішньої державної позики – оскаржили рішення суду про спецконфіскацію 1,5 мільярда доларів оточення Януковича, але Апеляційний суд Донецької області відмовився відкривати провадження".

Конфісковані гроші РНБО вирішив витратити, зокрема, на безпеку й оборону.

Янукович заперечував, що це його гроші.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: