"Нафтогаз" може втратити фінансування західних донорів - Коболєв

Середа, 20 вересня 2017, 15:10

НАК може залишитися без 800 мільйонів доларів в разі припинення реформи компанії.

Про це на брифінгу заявив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

У разі зупинки реформи Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", НАК може втратити фінансування з боку Європейського банку реконструкції і розвитку і Світового банку.

За словами Коболєва, в такому випадку "Нафтогаз" може втратити 300 млн доларів від ЄБРР і 500 млн доларів від Світового банку.

Реклама:

"Також я не впевнений, що, якщо ЄБРР і Всесвітній банк припинять фінансування, "Нафтогаз" зможе залучити кошти у інших донорів. ЄБРР попередив, що, якщо фінансовий план не буде затверджений, то призупинить доступ до кредитної лінії", - додав він.

В свою чергу, голова представництва Європейського банку реконструкції і розвитку в Україні Шевкі Аджунер заявляє, що ЄБРР розраховує на позитивне завершення переговорів щодо продовження кредитування НАК "Нафтогаз" України" для закупівлі газу до 2018 року.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України не погодив підвищення тарифів на газ, закладене у фінплані "Нафтогазу".

У проекті фінплану "Нафтогазу" пропонувалося збільшити вартість тисячі кубометрів газу без ПДВ на 931 гривню - до 5873 грн. Тобто з ПДВ вона мала б становити 7047 грн, або ж 7,047 грн за кубометр.

Нинішня ціна, встановлена на період від 1 квітня 2017-го року до 1 квітня 2018-го року, для населення становить 6,9579 грн. Таким чином вартість газу для населення могла зрости майже на 19%.

Як відомо, Європейський банк реконструкції та розвитку опублікував перелік постачальників газу, які отримали право брати участь в тендерах на закупівлю газу НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, 1 серпня "Нафтогаз" звинуватив Міненерговугілля в зриві переговорів по китайському кредиту на 3,65 мільярда доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: