Очільник НБУ пояснив зростання інфляції

Понеділок, 18 вересня 2017, 15:22

Виконуючий обов’язки голови Нацбанку вважає, що на підвищення рівня інфляції вище очікуваної вплинули немонетарні причини.

Про це Яків Смолій розповів в інтерв’ю Економічній правді.

"Нажаль, починаючи з травня інфляція перевищує наші прогнози. До її прискорення призвело подорожчання чотирьох груп товарів. Причини подорожчання — поза межами впливу монетарної політики", - сказав він.

"На сирі продукти споживання, насамперед фрукти і овочі, виросли ціни через несприятливі погодні умови як навесні цього року, так і в серпні. Крім того, були підвищені акцизні тарифи на тютюнові вироби, що так само підвищило індекс споживчих цін" - заявив Смолій.

Реклама:

В.о. голови НБУ пояснив подорожчання м'ясних та молочних продуктів розширенням ринків збуту.

"Це викликано скороченням їх пропозиції на внутрішньому ринку через те, що українські виробники почали постачати цю продукцію в єврозону, а об'єми виробництва не збільшилися", - сказав очільник НБУ.

"Ми бачимо ймовірність відхилення від центральної точки цільового діапазону, який ми таргетуємо (8% плюс мінус 2%) більш суттєво, ніж передбачає наш поточний прогноз на рівні 9,1%", - заявив Смолій.

В той же час, НБУ не збирається вдаватися до нестандартних кроків для виконання таргетів по інфляції.

"Важливо пам’ятати, що режим інфляційного таргетування спрямований на забезпечення зрозумілості та передбачуваності дій центрального банку і у випадку, якщо Нацбанк не потрапив у ціль, треба пояснити, чому так відбулося і що він зробить, щоб цієї цілі досягти", - сказав Смолій.

"Тобто, ми говоримо про те, що хочемо досягти встановленої цілі тими монетарними інструментами, які є в розпорядженні Національного банку, та очікуємо, що нам це вдасться зробити вже у другому кварталі наступного року", - резюмував очільник НБУ.

Нагадаємо, у серпні споживча інфляція продовжила зростання в річному вимірі і становила 16,2%.

У НБУ вважають, що до кінця поточного року показник інфляції в річному вимірі матиме тенденцію до уповільнення.

Повний текст інтерв'ю читайте за посиланням: Керівник НБУ Яків Смолій: Депозити не повинні бути основним джерелом доходів українців

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!