"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія постачатиме газ до ЄС через Україну, якщо це буде економічно доцільно

П'ятниця, 15 вересня 2017, 16:37

Перспективи транзиту російського газу через Україну після 2020 року відносяться до сфери економічної, а не політичної доцільності, поставки підуть за більш вигідним для РФ і ЄС маршрутом.

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, передають "Ріа-Новини".

У п'ятницю віце-президент Єврокомісії з Євросоюзу Марош Шефчович заявив, що збереження транзиту газу через Україну в країни ЄС після 2020 року "є найважливішим пріоритетом для ЄС".

"Транзит газу - це питання не політичної, а економічної доцільності та економічної вигоди, передбачуваності, стабільності і безпеки поставок. Відповідно, поставки будуть здійснюватися по тому маршруту, який найбільш вигідний як для продавця, а саме для РФ, і гаранта енергетичної безпеки, так і для покупців в західно-європейських країнах", - сказав Пєсков на запитання про те, чи згодна РФ продовжувати транзит газу через Україну.

Реклама:

"Газпром" планує побудувати два нових морських газопроводи для поставок в Європу - по дну Балтійського і Чорного морів. Питання про укладення з Україною нового транзитного контракту замість спливаючого в 2019 році залишається відкритим.

У лютому президент РФ Володимир Путін говорив, що транзит російського газу через Україну в ЄС може зберегтися після 2019 року, якщо це буде економічно доцільно. Єврокомісія неодноразово висловлювала стурбованість тим, що газопровід "Північний потік-2", якщо буде побудований, поставить під загрозу транзит російського газу в ЄС через Україну.

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко запропонував змінити принцип транзиту і надавати послуги з транспортування російського газу через українську територію не "Газпрому", а його європейським покупцям.

Росія заявляла, що готова зберегти частину транзиту газу через Україну, якщо це виявиться вигідніше, ніж постачати газ за новими газопроводами: "Турецьким потоком" і "Північним потоком-2".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: