"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Жителі української Луганщини і Донеччини не будуть оплачувати борги непідконтрольних територій - Суд

Понеділок, 11 вересня 2017, 12:05

Суд визнав незаконним підхід черговості розрахунків за електроенергію на території Луганської та Донецької областей, в результаті якого жителі підконтрольних Україні територій Луганщини та Донеччини оплачували борги за електроенергію жителів окупованих частин областей.\

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на постанову Окружного адміністративного суду Києва.

Як зазначається, своє рішення суд аргументував тим, що тимчасово непідконтрольні державній владі території не охоплюють Донецьку та Луганську області цілком. При цьому, Кабмін постановив, що розрахунки за електроенергію неконтрольованими територіями здійснюватимуться на поточний рахунок із спеціальним режимом використання як першочергові в обсягах загальних платежів за Донецькою та Луганською областями, що є незаконним.

Як повідомлялося, ЛЕО не контролює енергорозподіляючі активи на тимчасово непідконтрольній частині Луганської області, але, за рішенням уряду, саме ЛЕО є єдиним постачальником електроенергії на територію області.

Реклама:

Компанія багаторазово пропонувала уряду обмежити перетікання, або оплачувати такі поставки за рахунок бюджету, проте ніяких рішень в цьому напрямку Кабмін так і не прийняв.

З квітня ЛЕО почала відключати від електропостачання всі підприємства житлово-комунальної сфери області, які мають борги за електроенергію.

У компанії повідомили, що станом на 1 березня споживачі заборгували ЛЕО 5,5 млрд гривень. З цієї цифри понад 80% заборгували споживачі з неконтрольованих українською владою територій - майже 5 млрд гривень. Борг ЛЕО перед ДП "Енергоринок" становить близько 5,2 млрд гривень.

Як повідомлялося, ЛЕО планувало відключити від електропостачання західну фільтрувальну станцію Попаснянського водоканалу - через борг за електроенергію в розмірі понад 142 млн гривень.

Гендиректор ЛЕО спростував цю інформацію.

ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" входить до групи компаній "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина.

Читайте також: Доказ міністерської чесності. Що буде з ЛЕО

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: