Engie і Socar почали зберігати газ в українських сховищах

П'ятниця, 1 вересня 2017, 19:30

У серпні 2017 року Engie Energy Management Ukraine і "Сокар Україна" першими почали закачувати природний газ в українські підземні сховища, оформляючи його в режимі "митного складу".

Про це повідомили в Енергетичній митниці Державної фіскальної служби, передає Enkorr.

"Компанії привезли імпортний газ і залишили його на ліцензованому митному складі, тобто в підземних сховищах ПАТ "Укртрансгаз", - повідомили у відомстві.

Реклама:

За даними "Консалтингової групи А-95", в серпні українська дочірня компанія Engie отримувала газ від своєї материнської трейдингової структури, а "Сокар Україна" закупила газ у який новачка на українському ринку природного газу польського PKN Orlen.

"По суті, вперше в історії європейський газ буде зберігатися в Україні на ліцензованому митному складі", - відзначають в Енергетичній митниці.

У свою чергу джерело агентства "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомив, що заявки на зберігання природного газу в підземних сховищах України в режимі "митного складу" подали три компанії.

За словами співрозмовника агентства, в найближчі дні вже можуть бути оформлені перші прокачування і накладні.

Тривале зберігання газу в українських ПСГ без митного оформлення дозволено з 2 червня 2017 року. До цього митне оформлення газу, імпортованого в Україну для його зберігання в ПСГ, можна було проводити тільки в режимі "транзит".

При цьому Митним кодексом встановлено терміни транзитних перевезень трубопровідним транспортом - 31 доба. Такі умови не були економічно вигідні для іноземних газових трейдерів.

Зберігання в режимі "митного складу" дозволяє компаніям поставляти газ з Європи в сезон низьких цін, закачувати в українські ПСГ, а в період сезонного зростання цін оформити його для продажу.

"Укртрансгаз" готовий надати вільний обсяг 14 млрд кубометрів в ПСГ (всього в Україні близько 30 млрд кубометрів) для зберігання в режимі "митного складу" за ціною 0,4 євро / МВт (або 4,2 євро / тис. Кубометрів) за цикл зберігання.

Така ціна, за твердженням "Укртрансгазу", є найнижчою в Європі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: