"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нафтогаз підписує договори без визначеної ціни на газ

П'ятниця, 1 вересня 2017, 16:30

НАК "Нафтогаз України" розпочав підписання договорів на постачання газу з тепловиробниками на наступний опалювальний сезон попри відсутність офіційно оприлюдненої Кабінетом міністрів ціни.

Про це повідомляється на сайті компанії.

"Зазвичай компанія у липні починає укладати договори із виробниками тепла на новий опалювальний сезон, однак досі відкладала цей процес, очікуючи на повідомлення МЕВПУ (Міненерговугілля - ред). Подальша затримка може привести до зриву початку опалювального сезону у жовтні", - заявили в компанії.

Реклама:

"За таких умов Нафтогаз вимушений застосовувати при укладанні договорів з тепловиробниками ціну газу, яка зафіксована станом на 1 квітня 2017 року, хоча її рівень не відповідає розрахованому за постановою №187 та показникам дохідної частини затвердженого фінансового плану компанії на 2017 рік", - повідомляє прес-служба.

"У зв’язку з цим у договорах, що укладаються з тепловиробниками, фіксується зобов’язання сторін у разі визначення урядом іншої ціни прийняти нову ціну як обов’язкову", - наголосили у "Нафтогазі".

У повідомленні також підкреслюється, що "Нафтогаз" знову звертається до Кабінету міністрів з проханням якнайшвидше визначити та опублікувати ціну газу для потреб населення на новий опалювальний сезон або внести відповідні зміни до постанови уряду №187.

"Міненерговугілля до 1 липня було зобов’язане розраховувати за визначеною формулою та офіційно оприлюднити ціну на газ для цих споживачів на період з 1 жовтня 2017 року по 1 квітня 2018 року. Незважаючи на численні звернення Нафтогазу, міністерство досі не виконало вимог цієї постанови", - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України не погодив підвищення тарифів на газ, закладене у фінплані "Нафтогазу".

У проекті фінплану "Нафтогазу" пропонувалося збільшити вартість тисячі кубометрів газу без ПДВ на 931 гривню - до 5873 грн. Тобто з ПДВ вона мала б становити 7047 грн, або ж 7,047 грн за кубометр.

Нинішня ціна, встановлена на період від 1 квітня 2017-го року до 1 квітня 2018-го року, для населення становить 6,9579 грн. Таким чином вартість газу для населення могла зрости майже на 19%.

Як відомо, Європейський банк реконструкції та розвитку опублікував перелік постачальників газу, які отримали право брати участь в тендерах на закупівлю газу НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, 1 серпня "Нафтогаз" звинуватив Міненерговугілля в зриві переговорів по китайському кредиту на 3,65 мільярда доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: