"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" не відкликатиме позови зі Стокгольма заради збереження транзиту газу

Четвер, 3 серпня 2017, 13:10

НАК "Нафтогаз України" не має наміру скасовувати позови щодо російського Газпрому.

Про це повідомив директор з розвитку бізнесу НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці в Facebook.

"Наш позов до Стокгольмського арбітражу щодо контракту на купівлю-продаж газу був визнаний обгрунтованим, і наші вимоги були задоволені. Ніхто знімати претензії і скасовувати абсолютно обгрунтовані позови щодо Газпрому не буде. Наш позов по транзиту не менш обгрунтований", - написав Вітренко.

Реклама:

За його словами, Нафтогаз розраховує на перемогу і стосовно другого позову.

Раніше у російському МЗС заявили, що "збереження транзиту газу через Україну було б можливим тільки у разі надання Києвом конкурентоспроможних тарифів на транзит і нівелювання відомих транзитних ризиків, включаючи зняття всіх претензій і скасування абсурдних позовів щодо Газпрому".

Вітренко також висловив свою недовіру стосовно заяви російського МЗС щодо "Північного потоку".

"Цим заявам віри немає. Минулого разу нас теж запевняли, що запуск "Північного потоку-1" не призведе до зменшення транзиту через Україну. Обдурили", - повідомляє комерційний директор НАК.

За його словами, перегляд транзитного тарифу відповідно до європейських умов тарифоутворення дасть нам змогу вимагати набагато більшої плати за транзит для покриття наших зростаючих витрат через необхідність прискорено амортизувати нашу газотранспортну систему.

Нагадаємо, 2 серпня директор Департаменту інформації і друку МЗС Росії Анастасія Федорова заявила, що збереження транзиту російського газу через територію України можливе тільки при конкурентоспроможних тарифах і знятті Києвом всіх претензій з "Газпрому".

Нагадаємо, 31 травня Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги "Газпрому" щодо принципу "бери або плати".

Також арбітраж задовольнив вимоги НАК "Нафтогаз України" про перегляд ціни на газ у контракті з компанією "Газпром" і скасував заборону на реекспорт газу.

Як відомо, у проекті Енергетичної стратегії України до 2035 року відсутній опис перспектив транзиту російського газу після 2019 року.

Як повідомлялося, транзит російського газу на території України досяг рекордного рівня за останні 6 років.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!