"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Європі незадоволені монополією облгазів в Україні

Вівторок, 29 серпня 2017, 20:40

Україна не виконує взятих на себе зобов’язань перед Енергетичним співтовариством, не скасовуючи привілеї для окремих постачальників природного газу.

Про це у інтерв’ю DW заявив  представник Секретаріату Енергетичного співтовариства Дірк Бушле.

"Це неприпустимо, коли під виглядом заходів із соціального захисту закріплюється концентрація на ринку", - заявив Бушле, підкресливши, що обласні газорозподільчі компанії є монополістами на локальних ринках газу в Україні, а власником більшості облгазів через офшорні компанії є олігарх Дмитро Фірташ.

Реклама:

Минулого тижня Енергетичне співтовариство відкрило провадження щодо порушення зобов’язань, які взяла на себе Україна, вступаючи в організацію, нагадав Бушле.

Тож європейські партнери вимагають скасувати привілеї для окремих постачальників і якнайшвидше дати зелене світло новим компаніям, що передбачено законом про ринок газу.

Серед іншого, чиновник розкритикував постанову Кабінету міністрів № 187 від 22 березня 2017 року, яка, на його думку, "вписує" український ринок газу для населення у тісні рамки.

"Нафтогаз" купує паливо українського видобутку за фіксованою ціною у своєї дочірньої компанії "Укргазвидобування" і передає його на реалізацію чітко визначеному переліку газорозподільчих компаній. "Цим положенням закріплюються позиції монополістів - облгазів. Фіксовані ціни спотворюють ідею вільного ринку і блокують залучення міжнародних компаній", - заявив Дірк Бушле.

Також він повідомив, що Енергетичне співтовариство скерувало українському уряду лист з пропозиціями, як забезпечити виконання міжнародних зобов’язань, гарантувавши соціальний захист населення.

Нагадаємо, раніше комерційний директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко закликав Кабмін позбутися посередників при поставках газу населенню.

"Асоціація газового ринку України" виступила проти передачі функцій регіональних газозбутових підприємств до НАК "Нафтогаз України". Газовики стверджують, що "Нафтогаз" хоче монополізувати ринок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: