Сонячні електростанції в Україні хочуть будувати дві китайські компанії

Неділя, 20 серпня 2017, 15:41

Китайська державна компанія CCЕC (China National Complete Engineering Corporation) і приватна компанія GCL (Golden Concord Holdings Limited) підписали протокол для реалізації проектів у сфері енергетики в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях.

Про це повідомила директор Української асоціації Шовкового шляху Silk Link Ірина Нікорак в інтерв'ю Укрінформу.

"Незважаючи на зменшення Верховною Радою 2016 року "зелених тарифів", компанії CCЕC і GCL зацікавлені і успішно ведуть переговори з проекту сонячної енергетики в Одеській області", - заявила Нікорак.

У теж час, коментуючи розчарування китайської компанії CNBM зменшенням Верховною Радою в 2016 році тарифів на електроенергію, яку виробляють сонячні електростанції, Нікорак відзначила, що Рада прийняла рішення, яке відповідає національним інтересам держави.

Реклама:

"Компанія CNBM заходила на український ринок за часів президентства Януковича в співпраці з Клюєвим, деталі умов їх спільної роботи не публікуються, але сума інвестицій становить близько 1 млрд доларів", - сказала вона.

"Безумовно, коли компанія увійшла на ринок, їй надавалося лобі на дуже високому рівні, але із втратами для бюджету нашої країни. У 2016 році Верховна Рада проголосувала за ухвалення закону про "зелений" тариф, який відповідає національним інтересам держави", - коментує директор Silk Link.

Як повідомлялося, Верховна Рада зменшила "зелений" тариф у 1,8 раза на електроенергію, яку виробляють сонячні електростанції потужністю більш як 10 МВт, введені в експлуатацію до 30 червня 2015 року.

Голова правління китайської компанії CNBM назвав рішення Ради дискримінаційним по відношенню до китайських державних інвестицій і "уособлює практику виборчого законодавства в Україні".

Під цю категорію підпадають сонячні електростанції, власником яких на сьогодні є CNBM.

Будівництвом цих станцій займалася компанія Activ Solar екс-глави адміністрації президента Андрія Клюєва і його брата, депутата-втікача Сергія Клюєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: