В Україні запрацювали перші торги ф'ючерсами на поставку зерна

Середа, 2 серпня 2017, 18:45

В Україні вперше відбулися торги ф'ючерсними контрактами на поставку зернових.

Про це повідомила прес-служба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

"Ми запустили інструмент, у нас є перша розрахована угода... Вчора ми завершили угоду, тобто за нашим ф'ючерсним контрактом відбулося виконання, продавець передав товар покупцеві і отримав гроші за цей товар", - заявив голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.

Реклама:

Він зазначив, що всі договори укладалися в цифровому вигляді з використанням цифрових підписів.

За його словами, до цього часу всі ф'ючерсні контракти, які торгувалися в Україні, були виключно розрахунковими, тобто не включали постачання базового активу.

Ткаченко зазначив, що на наступному етапі планується обмежити коло учасників, які виходять на поставку за контрактом, тільки реальними виробниками, виключивши при цьому посередників.

Ф'ючерсний контракт за ставкою базового активу - це контракт, за яким продавець зобов'язується поставити базовий актив, а покупець зобов'язується оплатити і отримати базовий актив за погодженою ціною і в терміни, обумовлені при укладенні контракту.

Зазначається, що ф’ючерсні контракти на пшеницю допомагають аграрним виробникам страхуватися від коливань цін або негативних трендів на ринку аграрної продукції.

Ф’ючерсні контракти також мають попит з боку трейдерів, які заробляють на коливаннях цін в коротко- та довгостроковій перспективі.

Таким чином, використання ф’ючерсних контрактів несе в собі дві основні мети: хеджування ризиків (страховий захист) та спекулятивний заробіток.

Повідомляється, що після того, як будуть відпрацьовані всі технологічні процеси торгівлі поставними ф’ючерсними контрактами на пшеницю, на "Українській біржі" є готовність запустити торгівлю контрактами на ще одну культуру - кукурудзу.

Для реалізації проекту "Українська біржа" підписала меморандум про взаємодію з Державним агентством резерву України. Його елеватори використовуються для зберігання зерна, яке є предметом договорів поставки, що укладаються на виконання ф’ючерсних контрактів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: