Нацбанк пропонує спростити валютне регулювання

Четвер, 10 серпня 2017, 11:50

Національний банк оприлюднив для обговорення законодавчі зміни, необхідні для переходу до нової, більш ліберальної моделі валютного регулювання.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Як наголошується, концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що прямо не заборонено".

"Це означає, що будь-які валютні операції між резидентами і між резидентами та нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Така модель валютного регулювання, зазначає прес-служба, не лише більш ліберальна, а й відповідає міжнародній практиці – директиві ЄС 88/361/ЄЕС про вільний рух капіталу – та угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Також, на думку НБУ, за нової моделі валютного регулювання ринкові інструменти мають превалювати над адміністративними.

Режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, а отже не потребує валютного контролю як інструменту контролю за їх дотриманням. Натомість дотримання валютного законодавства в цілому покладається на валютний нагляд.

"За ліберальної моделі валютного регулювання має змінитися й підхід до застосування Нацбанком обмежень на валютному ринку", - очікують в НБУ.

Згідно з повідомленням, валютні обмеження повинні вводитися лише з метою подолання чи запобігання кризі та на короткий термін.

Національний банк планує обговорити окреслені пропозиції щодо законодавчих змін з представниками бізнесу, банківського сектору, експертної спільноти та державних установ протягом наступних трьох тижнів.

"Пропозиції НБУ з урахуванням зауважень, які ми отримаємо, буде презентовано Національній рад реформ", – розповів заступник голови НБУ Олег Чурій.

"Ми сподіваємося, що наше бачення кроків, необхідних для переходу до ліберальної моделі валютного регулювання, знайде підтримку у Національної ради реформ", - додав він.

Відповідно до пропозицій Нацбанку, після прийняття закону "Про валюту" Верховною Радою України потрібно буде шість місяців перехідного періоду на узгодження нормативно-правових актів регулятора з нормами закону. Після цього закон набуде чинності.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!