"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Brexit може коштувати банкам 15 мільярдів фунтів

Понеділок, 3 липня 2017, 18:24

Витрати банків на переміщення операцій з Великобританії до Європи після Brexit можуть досягти 15 мільярдів фунтів стерлінгів (17,1 мільярда доларів).

Про це свідчать результати дослідження, проведеного Boston Consulting Group для Асоціації фінансових ринків Європи (AFME), передає "Інтерфакс-Україна".

У AFME попереджають, що створення підрозділів в ЄС призведе до "серйозного негативного впливу" на прибуток банків. Відповідні витрати можуть бути перенесені на європейських споживачів, відзначають експерти.

Після того, як Великобританія офіційно вийде зі складу Євросоюзу, британським банкам, ймовірно, доведеться перенести значну частину бізнесу в ЄС, щоб продовжувати операції в регіоні.

Реклама:

У тому випадку, якщо в ході переговорів з владою ЄС уряд Великобританії не зможе домогтися збереження доступу до єдиного європейського ринку, британський фінансовий хаб виявиться відрізаним від ЄС.

Це зажадає передачі банками активів на загальну суму понад 1 трлн євро, включаючи кредити, цінні папери та деривативи, європейським підрозділам, відзначають в AFME.

Процес перенесення операцій банків в ЄС буде дорогим, про що говорить ряд фактів, пише газета The Wall Street Journal.

Фінінститутам доведеться не тільки переміщати співробітників, розширювати офіси і чекати схвалення регуляторів, але також і забезпечувати капіталом нові європейські підрозділи.

Інвестбанки використовують Лондон як плацдарм для продажу послуг клієнтам не тільки в Європі, але також в Африці і Азії, і об'єднання ресурсів в єдиний пул робить бізнес більш ефективним, відзначають аналітики. Якщо інвестбанки втратять можливість продажу послуг європейським клієнтам з Лондона, їм буде потрібно влити в європейські підрозділи капітал у цілому в розмірі близько 70 млрд євро, свідчать оцінки BCG.

Амортизація цих витрат протягом трьох-п'яти років може скоротити показник прибутку в розрахунку на акцію банків на 0,5-0,8%, відзначається в дослідженні.

Ще однією проблемою є кліринг операцій в євро. Раніше Єврокомісія заявила про намір вимагати перенесення з Лондона клірингових палат, які здійснюють розрахунки за угодами в євро, у країни ЄС після Brexit.

За оцінками BCG, в цьому випадку буде потрібно перенесення з Великобританії контрактів в євро на суму близько 83 трлн євро, що потребуватиме від банків створення додаткового забезпечення на суму 30-40 млрд євро.

Кліринг - це бізнес, який залежить від масштабу, і перенесення частини операцій в інший регіон може зробити його більш дорогим, відзначають аналітики.

У понеділок японська фінкомпанія Sumitomo Mitsui Financial Group (SMFG) заявила про намір перенести частину операцій з Лондона до Франкфурта після Brexit. Європейські штаб-квартири банківського підрозділу фінкомпанії - Sumito Mitsui Banking Corp. (SMBC), а також її інвестиційного бізнесу - SMBC Nikko Capital Markets - в даний час знаходяться в Лондоні.

У компанії очікують, що ці підрозділи, імовірно, зіткнуться з обмеженням доступу до європейського ринку після виходу Великої Британії із ЄС в 2019 році.

У зв'язку з цим SMFG намір створити для кожного виду бізнесу нові підрозділи у Франкфурті.

Раніше про плани перенесення частини європейських операцій до Франкфурта заявили дві найбільші брокерські компанії Японії - Nomura і Daiwa.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: