Компанія Фукса планує імпортувати вугілля з РФ - ЗМІ

Четвер, 20 липня 2017, 12:10

У липні антрацит з Росії почне імпортувати "ДВ Нафтогазовидобувна компанія" бізнесмена Павла Фукса, якій належить ТЕЦ "Есхар" у Харківській області.

Про це повідомляє Liga.net.

ДВ стане четвертою українською енергокомпанією, яка перейде на закупівлі енергетичного антрациту у РФ після блокади Донбасу.

Реклама:

Раніше поставками вугілля з РФ зайнялися "ДТЕК" Ріната Ахметова, група "ТехНова" Анатолія Шкрібляка та "Донбасенерго", яке ЗМІ пов'язують з Олександром Януковичем та Ігорем Гуменюком.

У липні ДВ планує завезти в Україну близько 20 000 тонн антрациту для потреб власної ТЕЦ, розповів власник вугільного трейдера.

"Вугілля знаходиться в процесі оформлення", - повідомив він. Інших подробиць трейдер не уточнив. Антрацитове вугілля з Росії зараз коштує 70-80 доларів/тонна. Таким чином, витрати компанії Фукса можуть становити 1,4-1,6 млн доларів.

Співрозмовник видання у великій українській енергетичній компанії додав, що українські компанії можуть закуповувати антрацит в Росії тільки по спеціально виділеним квотам.

"ТЕЦ Есхар отримала квоту, і компанію включили в план залізничних перевезень Російських залізниць", - зазначив він.

У 2016 році ТЕЦ "Есхар" забезпечувалася в основному вугіллям з окупованих територій. Антрацит купували на збагачувальній фабриці Східно-Донбаська і у цілого ряду трейдерів, які займалися вивезенням вугілля з ОРДЛО, свідчать дані СБУ про переміщення товарів з окупованих районів.

Раніше ЗМІ пов'язували ДВ з екс-міністром енергетики Юрієм Бойком і його соратником Юлієм Іоффе. Фукс заявив про покупку компанії на початку цього року.

Крім ТЕЦ "Есхар" вона володіє шахтою Должанська-капітальна на окупованій території Луганської області.

"Ці два активи можна було придбати лише разом, - говорив він в інтерв'ю журналу Фокус. - Шахта зараз захоплена, але Есхар - перспективне підприємство. Поки ми працюємо в збиток, так як немає свого вугілля, але тарифи вже підняли до рівня, що дозволяє закуповувати імпортне вугілля ".

В цілому за 10 днів липня для українських ТЕС і ТЕЦ було відвантажено майже 150 000 тон антрациту з Росії. Це всього на 20 000 тонн менше показника минулого місяця (близько 170 000 тон), свідчать дані РЖД. З цього обсягу 90 000 тон завіз з Росії холдинг ДТЕК, близько 60 000 тон - Донбасенерго.

За даними Міненерго, на 1 травня на складах станцій знаходилося 530 000 тон антрациту. На 19 липня - 840 000 тон. Це дозволило уряду не продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці, введені після блокади Донбасу в лютому цього року.

У лютому ЕП писала, що протягом останніх двох років Фукс купив у українських власників акції кількох нафтогазовидобувних компаній.

Павло Фукс є головою ради директорів компанії MosCityGroup. Журнал "Фінанс" у 2011 році оцінював статки Фукса у 700 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: