"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща побудує величезний аеропорт на 100 мільйонів пасажирів

Вівторок, 18 липня 2017, 13:18

Уряд Польщі планує побудувати за 30 мільярдів злотих або 7,1 мільярда євро новий мегааеропорт, розрахований на 100 мільйонів пасажирів.

Про це заявив уповноважений уряду Польщі з питань будівництва Центрального комунікаційного порту Миколай Вільд, передає ЦТС.

Будівництво триватиме протягом 10 років, після чого головний аеропорт країни - імені Шопена (Варшава) - буде закритий.

Реклама:

"Будівництво та відкриття ЦКП є синонімом закриття аеропорту в Окенче для руху, яке зараз виконується в ньому. Чи буде на ньому здійснюватися інша авіаційна діяльність, наприклад, для потреб оборони, це питання все ще очікує нашого рішення", - заявив Миколай Вільд в інтерв'ю польським журналістам.

При цьому аеропорт Варшава-Модлін, який є базою лоукостера Ryanair, буде працювати і надалі.

Місце розташування майбутнього Центрального комунікаційного порту ще не визначено. Відомо, що він буде перебувати між Варшавою і Лодзем, в радіусі 40-50 км від столиці. На першому етапі після відкриття ЦКП буде приймати 50 млн пасажирів, потім його пасажиропотік буде збільшено до 100 млн осіб.

Точна дата початку будівництва також невідома. За задумом уряду, роботи триватимуть 10 років. Однак експерти вважають такий термін оптимістичним.

В цілому, фахівці критично висловлюються про плани по створенню Центрального комунікаційних порту.

"Це абсурдний задум. Звідки взяти понад 50 млн пасажирів на рік в аеропорту, і цільові 100 млн, оскільки до 2030 року весь повітряний рух в Польщі оцінюється приблизно в 60 млн людей?", - зазначив Анджей Рачіньскі, професор Гданського університету і колишній керівник аеропорту Гданськ.

Відзначається, що у 2016 році всі аеропорти Польщі обслужили рекордну кількість пасажирів - близько 35 млн осіб. При цьому Варшавський аеропорт імені Шопена прийняв 12,8 млн пасажирів. За прогнозом Управління цивільної авіації Польщі, до 2030 року пасажиропотік в польських аеропортах перевищить 59 млн осіб.

Найбільшими аеропортами світу є Хартсфілд-Джексон Атланта (104,1 млн пасажирів), Пекін (94,3 млн пасажирів) і Дубай (83,6 млн пасажирів). У десятку найбільших аеропортів світу потрапили тільки два європейських - Лондон-Хітроу і аеропорт Шарль-де-Голль в Парижі, які у 2016 році обслужили 75,7 млн ​​і 65,9 млн пасажирів відповідно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: