"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Рада підтримала "пенсійну реформу Гройсмана". За основу

Четвер, 13 липня 2017, 20:26

Рада в першому читанні підтримала законопроект №6614, який входить до пакету пенсійної реформи.

"За" проголосувало 282 народних депутати.

Проект закону, за словами міністра соціальної політики Андрія Реви, напрацьовувався урядом спільно з вітчизняним експертним середовищем, соціальними партнерами, міжнародними експертами, пройшов розгляд Національною радою реформ протягом року.

"Законопроект № 6614 передбачає підвищення пенсій з 1 жовтня 2017 року для більш як 5,6 млн пенсіонерів", - наголосив Рева.

Реклама:

Рекомендуємо також почитати: Хочу на пенсію. Як змінить життя українців "реформа Гройсмана"

Крім цього, за словами міністра, прийняття цього законопроекту дозволить підвищити рівень пенсійного забезпечення, припинити "зрівнялівку" та запустити механізм щорічного автоматичного перерахунку пенсій.

"Це - наш перший крок на шляху реформування пенсійної системи. Наступним стане реформування системи пенсійного забезпечення військовослужбовців і, найголовніше, перехід до другого рівня пенсійного забезпечення", - зазначив Рева.

Міністр зазначив, що всі правки і додаткові зауваження до реформи будуть враховані до другого читання. 

Раніше ЕП уже писала, що передбачає пенсійна реформа від уряду. З основними змінами можна ознайомитися тут.

Як уже повідомлялося, підвищення пенсійного віку не передбачається, але разом з тим збільшується страховий стаж, від якого залежатиме, вийде українець на пенсію в 60 років, або в 65. Деякі експерти називають це "прихованим підвищенням пенсійного віку".

Так, якщо реформа таки буде ухвалена у нинішньому вигляді, з наступного року вийти на пенсію в 60 років можна буде, маючи страховий стаж 25 років (зараз мінімальний стаж 15 років). Поріг страхового стажу буде поступово підніматися і до 2028 року досягне 35 років. 

Скільки потрібно буде страхового стажу, щоб вийти на пенсію в 60, 63, 65 років (не поширюється на жінок 1961 року народження і старше)  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: