"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Львів та Варшаву хочуть з'єднати європейською залізничною колією

Понеділок, 26 червня 2017, 12:05

Розвиток залізничного сполучення по європейській колії стандарту 1435 мм на маршруті Львів - Рава-Руська - Варшава обговорили у Львові під час презентації проекту "Національної транспортної стратегії до 2030 року".

Про це повідомляється на офіційному сайті Міністерства інфраструктури.

Зокрема, заступник міністра інфраструктури Віктор Довгань зазначив, що інфраструктурні проекти Львівщини повинні просунути Україну в напрямку євроінтеграції.

Реклама:

Сторони обговорили проекти модернізації місцевого аеропорту; стратегію розвитку приміських електричок; проект концесії автодороги Львів - Краковець; вантажного терміналу Мостиська - Родатичі, а також розвиток євроколії сполученням Львів - Рава-Руська - Варшава.

У Раві-Руській сходяться колії шириною 1520 мм та 1435 мм - європейська колія збережена на відрізку Хребенне (Польща) - Рава-Руська. До 2005 року, використовуючи зазначений відрізок, з Варшави в Раву-Руську курсував регулярний пасажирський поїзд.

На Форумі місцевого розвитку керівник Львівської залізниці Іван Груник конкретизував плани з прокладання євроколії.

"Загальна дистанція від Варшави до Львова становить близько 330 км. Сьогодні європейська колія проходить по території Польщі і 7 км до Рави-Руської. Залишається побудувати 58 км шляху до Брюховичів", - розповів Груник.

"Зараз ми шукаємо потенційних інвесторів, щоб побудувати колію до Брюховичів. Брюховичі - це окраїна міста, ми готові побудувати всю логістику там, щоб був доступний під'їзд і до центру Львова і залізницею, і автомобілем. У цей проект потрібно вкласти близько 50 млн євро", - сказав він.

Відзначимо, раніше вже озвучувався варіант реалізації проекту євроколії Львів-Варшава, який передбачає будівництво комбінованої колії 1435/1520 мм на ділянці Львів-Перемишль загальною протяжністю 67 км.

Нагадаємо, міністерство інфраструктури просить французських колег посприяти залученню коштів ЄС для реалізації проекту щодо зміни ширини залізничної колії.

Як відомо, найпоширенішою у світі шириною колії є 1435 мм (4 фути та 8,5 дюймів). Таку колію мають 60% залізниць світу, зокрема залізниці Північної Америки, Китаю і Європи (за винятком країн СНД, Балтії, Фінляндії, Ірландії, Іспанії і Португалії).

В Україні наразі експлуатуються колії шириною 1520 мм. Так, з середини XIX століття стандартом на залізницях Російської імперії (пізніше - СРСР), Фінляндії і Монголії була ширина колії 1524 мм. З травня 1970 року до початку 1990-х залізниці СРСР були переведені на колію 1520 мм.

На даний час в Україні знаходиться найбільша кількість стикувальних вузлів (близько 15) - на кордоні з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: