Депутати скаржаться на НКРЕ та вимагають змінити склад комісії

Вівторок, 20 червня 2017, 15:25

Троє народних депутатів України написали відкриту заяву президенту та правоохоронним органам щодо фальсифікації рішення про підвищення ціни на електроенергію.

Відповідну заяву опублікувала народний депутат Вікторія Войціцька на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається, у ході засідання НКРЕ 23 березня 2017 року голова комісії Дмитро Вовк та її член Євдокімов "декілька разів повторили, що підвищення оптової ринкової ціни у порівнянні з січнем-березнем (1 кварталом) не буде".

"Жодного слова про підняття оптової ринкової ціни вже на цьому засіданні не було. За це одноголосно проголосували члени Комісії", - йдеться у заяві.

Реклама:

Проте, 24 березня була опублікована постанова НКРЕ за підписом голови Вовка, де вказано про зростання оптової ринкової ціни з 1 липня на 1,8%.

"Це вперше за всю історію регулятора, коли фінальне опубліковане рішення відрізняється від того, що було проголосоване на відкритому засіданні. Такі приховані підвищення цін, які регулятор не наважується озвучити у ході відкритого засідання НКРЕКП, не тільки повністю підривають довіру до регулятора та тарифоутворення, але і мають ознаки кримінального правопорушення а саме, ст. 364 (Зловживання владою), ст. 366 (службове підроблення)", - зазначають депутати.

За словами Войціцької, "наслідком такого рішення НКРЕКП - є мільярди гривень додатково сплачених покупцями електроенергії, які відповідно будуть надходити тепловій генерації (75% володіє ДТЕК Ахметова)".

Заява підписана народними депутатами Войціцькою, Іваном Крулько та Сергієм Євтушком і адресована президенту України, Генпрокурору, міністру внутрішніх справ та директору Національного антикорупційного бюро з проханням відреагувати на фальсифікацію рішення НКРЕКП та сформувати новий керівний склад регулятора.

Як відомо, у березні 2016 року Національна комісія з регулювання енергетики і комунальних послуг затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Це ціна, за якою ТЕС продають електроенергію в ринок. У ній, зокрема, враховується ціна на вугілля.

Відповідно до нової методики, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахується за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Читайте також: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: