НКРЕ хоче надати необгрунтовані преференції експортерам електроенергії - асоціація

Понеділок, 19 червня 2017, 18:50

Підготовлені НКРЕ правки до законодавчої бази щодо виключення дотаційних сертифікатів з оптової ринкової ціни електроенергії дають преференції експортерам.

Про це йдеться в листі асоціації незалежних постачальників електроенергії.

З відповідними скаргами вони звернулися до президента, прем'єр-міністра, голови НКРЕ та керівництва Антимонопольного комітету України.

"12 травня НКРЕ оприлюднила 4 проекти постанов, якими пропонується скасувати дотаційні сертифікати, замінивши їх іншими механізмами. Ці механізми дають необгрунтовані преференції одній групі постачальників електроенергії, а саме експортерам, і "тиснуть" іншу групу - постачальників за нерегульованим тарифом", - йдеться в листі.

Реклама:

Як повідомляється, підготовлені НКРЕ проекти постанов передбачають можливість для експортерів закуповувати електроенергію у "Енергоринку" за "чистою" ціною, не беручи участь в компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електроенергії населенню і споживачам за диференційованими тарифами.

"Експортери будуть купувати дешево, а доплачувати за них доведеться іншим - постачальникам за регульованим тарифом (ПРТ) і нам, ПНТ (постачальникам за нерегульованим тарифом - ред.)", - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, для ПРТ ситуація буде не настільки плачевною, оскільки вони зможуть отримувати компенсацію шляхом збільшення роздрібного тарифу для споживачів 1-ї групи, а також за рахунок надбавок, встановлюємо для компаній - ПНТ.

Експортери будуть купувати електроенергію у "Енергоринку" за чистою оптовою ринковою ціною, обленерго (ПРТ) - також, і тільки ПНТ будуть закуповувати з надбавкою на користь експортерів та обленерго.

У компаніях - ПНТ нагадують, що преференції для експортерів електроенергії вже існували раніше - вони могли не оплачувати дотаційні сертифікати, однак, ця дискримінаційна норма була скасована урядом України в грудні 2014 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: