"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд ухвалив проект бюджетної резолюції на 2018-2020

Середа, 14 червня 2017, 12:16

Уряд на чолі з Володимиром Гройсманом ухвалив пропозицію трирічної бюджетної резолюції, представлену міністерством фінансів.

Про це на засіданні уряду 14 червня доповідав міністр фінансів Олександр Данилюк.

За словами міністра середньострокове бюджетне планування запроваджується вперше.

"Перехід від однорічної до трирічної системи планування є не просто технічною зміною формування бюджету шляхом додавання у розрахунках ще двох бюджетних періодів. Це системна зміна бюджетної політики, що має забезпечити стратегічний підхід до забезпечення та ефективний розподіл ресурсів. Це послідовна та передбачувальна бюджетна політика, яка дозволить забезпечити фінансову стабільність", - заявив міністр.  

Реклама:

"Це також контроль і управління державним боргом. За чинної моделі видатки просто індексуються. Індексування – це минуле, неефективність, недофінансування. В той час як нам треба орієнтуватися на майбутнє", - додав він.

За словами Данилюка, цьогорічна бюджетна резолюція кардинально відрізняється від попередніх років. Це є стратегічний документ, який визначає спрямування державних фінансів на пріоритетні реформи. Тим самим закладається план розвитку економіки на перспективу.

"Разом з бюджетом ми вперше подамо два нові документи – стратегію управління боргом і звіт про фіскальні ризики", - заявив Данилюк.

Міністерство фінансів планує вийти на бездефіцитний бюджет в довгостроковій перспективі, в короткостроковій - скоротити дефіцит з 3% до 2%. Також планується зменшити борг по відношенню до ВВП до 55%.

Також бюджетна резолюція передбачає фінансування реформи, розвитку інфраструктури та фінансування основних державних функцій – оборони, безпеки, соціальних зобов’язань.

За словами міністра, резолюцією передбачена достатня кількість видатків для медичної, земельної, пенсійної реформ,  а також стабільне фінансування дорожньої інфраструктури.

"Це мінімальний рівень цифр, які ми прогнозуємо для зростання. Швидші реформи – швидший економічний ріст", - підсумував доповідь міністра фінансів прем’єр Володимир Гройсман.

Уряд ухвалив бюджетну резолюцію, розраховану на три роки, і відправив її на доопрацювання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: