З грошима Януковича резерви НБУ збільшаться до 18,4 мільярда доларів – Порошенко

Середа, 3 травня 2017, 13:14

Після зарахування конфіскованих грошей з рахунків екс-президента Віктора Януковича і його команди, золотовалютні резерви держави становитимуть 18,4 млрд доларів США.

Про це повідомив президент Петро Порошенко під час наради з Міністром фінансів Олександром Данилюком та Головою Національного банку Валерією Гонтаревою, передає прес-служба президента.

Порошенко підкреслив, що сьогодні завершена операція із зарахування 1,1 млрд доларів на рахунки Державного казначейства на виконання рішення суду, яке вступило у законну силу.

"До речі, я хочу повідомити, що станом на зараз жодної скарги на це рішення не надійшло. І так званих  власників, які засвідчили свої претензії на ці гроші, так і не з’явилось", - зауважив він.

Реклама:

Президент наголосив, що крім зарахованих на рахунки Держказначейства 1,1 млрд доларів, додатково ще 200 млн доларів у цінних паперах будуть передані Міністерству фінансів і, відповідно до законодавства України, на цю суму буде зменшено внутрішній борг держави.

"Це не просто збільшує можливості Державного бюджету і Української держави щодо відновлення справедливості і інвестування цих коштів в українську армію, укріплення обороноздатності нашої держави та відновлення соціальної справедливості, спрямувавши ці кошти на захист найменш захищених верств населення. А ці кошти також будуть зараховані у золотовалютні резерви держави", - підкреслив Порошенко.

За словами Президента, після зарахування цих коштів, золотовалютні резерви держави складатимуть 18,4 млрд доларів США. Він нагадав, що у 2015 році ця сума була менше 5 млрд доларів і за цей період золотовалютні резерви зросли майже на 13,5 млрд доларів.

"Це укріплює фінансово-банківську систему, додає стабільності національній грошовій одиниці. Це буде сприяти інвестиційній привабливості української економіки", - підкреслив Глава держави.

Порошенко також наголосив, що цей етап операції завершується, але судові процеси триватимуть і надалі.

"Ми чекаємо ще судових рішень про повернення грошей, які були вкрадені в українського народу, до державної скарбниці", - додав він.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева також позитивно оцінила збільшення резервів на 1,1 млрд доларів і зазначила, що це дуже важливо для забезпечення макрофінансової стабільності України.

"Національний банк дуже радіє цій події. Ми її чекали майже два роки. І я хочу наголосити, що це дуже важливо для нашої макрофінансової стабільності в державі. Як голова Національного банку я дуже радію, що збільшаться наші чисті резерви", - сказала вона.

Як відомо, у п'ятницю 28 квітня стало відомо, що заарештовані майже 1,5 мільярдів доларів екс-президента Віктора Януковича і його команди будуть перераховані до держбюджету України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: