"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Зернова держкорпорація відсудила 45 мільйонів доларів боргу

П'ятниця, 26 травня 2017, 13:19

Державна продовольчо-зернова корпорація України отримала рішення суду про стягнення з кіпрської компанії Lirtavis Enterprises Limited заборгованості у розмірі 44,8 мільйона доларів.

Про це повідомляє прес-служба ДПЗКУ.

"Протягом останніх двох років ми вживали всіх можливих заходів, передбачених міжнародним правом, щоб повернути 132 млн. доларів заборгованості за зовнішньоекономічними контрактами минулих періодів.  Зокрема, заборгованість Lirtavis Enterprises Limited відповідно до одного з таких контрактів становила 44,8 млн доларів", - розповіла директор юридичного департаменту ПАТ "ДПЗКУ" Тетяна Ларіна.

З метою стягнення всієї суми боргу ми звернулись з відповідними позовними заявами до Міжнародного Арбітражного суду при GAFTA. Відтак, провадження по чотирьох справах у арбітражі GAFTA розпочались у січні 2015 року і тривали до травня 2017 року", - додала вона.

Реклама:

За її словами, після винесення рішень про задоволення позовних вимог ДПЗКУ компанія Lirtavis Enterprises Limited подала апеляційні скарги на суму більше 25 млн доларів по всіх справах, які були об’єднані у єдине арбітражне провадження.

"В результаті обміну чисельними письмовими поясненнями і документами, а також проведення усних слухань у Лондоні, колегія з п’яти арбітрів GAFTA прийняла рішення відмовити у задоволенні апеляційної скарги Lirtavis Enterprises Limited  та стягнути на користь ДПЗКУ всю суму заборгованості, а також 4% річних і суму всіх арбітражних витрат по справі", - зазначила Тетяна Ларіна.

Рішення є остаточним, обов’язковим і таким, що підлягає виконанню.

Нагадаємо, 24 січня детективи НАБУ затримали одного з колишніх керівників ПАТ "Державна продовольча зернова корпорація" (ДПЗКУ) та представника міжнародного зернотрейдера за підозрою у завданні збитків ДПЗКУ на суму понад 60 млн дол.  

Раніше в своєму розслідуванні "Як ДПЗКУ перетворилася на корпорацію монстрів" Економічна правда писала, як виводилися кошти з держкомпанії, і на які саме компанії

За підрахунками ЕП, за 2012-2014 роки з ДПЗКУ було вимито більше 200 млн дол. Частина коштів була виведена з компанії у 2014 році. Саме в період, коли уряд очолював Арсеній Яценюк, а міністерство аграрної політики - "свободівець" Ігор Швайка. Держкомпанію тоді очолював Петро Вовчук.

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро затримали екс-голову держкорпорації Томіленка 26 липня.

Як відомо, ДПЗКУ в березні 2015 року сплатила фірмі партнера тогочасного виконувача обов’язки голови корпорації Валерія Томіленка майже 50 мільйонів гривень за зерно, яке так і не було поставлено вчасно.

Валерій Томіленко був виконувачем обов’язків голови та першим заступником голови ДПЗКУ з грудня 2014 до кінця квітня 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: