Ринок землі потрібен саме малим підприємцям - експерт

Середа, 24 травня 2017, 18:10

Запровадження ринку землі в Україні зможе зламати сировинну модель української економіки і стимулюватиме внутрішню переробку.

Про це під час круглого столу "Як ринок землі вплине на темпи розвитку українського АПК?" заявив завідуючий кафедрою земельного кадастру НУБіП Віктор Заяць.

За його словами, зняття мораторію на продаж землі сільгосппризначення буде стимулювати налагодження переробки агропродукції всередині країни, що в свою чергу забезпечить стабільність макроекономічних показників, включаючи курс національної валюти.

"Гривня почне зміцнюватися, коли розвиватиметься внутрішній ринок, коли фермер зможе переробляти продукцію, сировинну модель нашої аграрної економіки буде зламано і вона зрушить у бік доданої вартості. Тому з цієї точки зору ринок землі потрібен насамперед малим підприємцям", — вважає він.

Реклама:

Експерт Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні (SAGSUR) Олександр Шкурла також підкреслив, що не дивлячись на  високі показники агроекспорту, його товарна структура є переважно сировинною.

"Можна сперечатися, добре чи ні. Бо країни, які експортують нафту, намагаються обмежувати її виробництво, щоб утримувати ціну. Але якщо збільшувати виробництво до безкінечності —  падатиме ціна. Тому зараз треба думати про зміну структури українського сільськогосподарського виробництва", —  сказав він.

Учасники круглого столу також відзначили, що відсутність ринку землі призводить до дуже низької ціни на оренду, оскільки іншої альтернативи їх використання немає.

На думку виконавчого директора аналітичної компанії CASE Україна Дмитра Боярчука, поява ринку землі та можливості вільно розпоряджатися своїм паєм дасть землевласникам вагомі аргументи для формування більш вигідних умов з боку орендарів, а також додасть динаміки розвитку АПК.

"У той же час чергова відстрочка земельної реформи буде означати, що Україна ще багато років залишатиметься "країною з великими можливостями", але так і не реалізує їх", — заявив експерт.

Як відомо, земельна реформа наразі в числі найбільш пріоритетних. Уряд взяв на себе зобов'язання перед МВФ щодо впровадження ринку землі з 1 січня 2018 року.

Зараз під дією мораторію знаходиться близько 27 млн ​​га сільгоспземель, які належать майже 7 млн ​​громадян, переважно похилого віку.

Відповідно до заяв уряду, право на купівлю землі матимуть виключно фізичні особи-громадяни України. Іноземці та великий капітал будуть усунені з цього ринку. Також передбачено введення кількісних обмежень — один покупець зможе сконцентрувати не більше 200 га.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: