"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія хоче продовжити "Турецький потік" до Болгарії та Греції – ЗМІ

Вівторок, 23 травня 2017, 17:10

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медвеєв сподівається, що додаткова нитка ГТС відкриє новий шлях в Європу для російського газу в обхід України.

Про це повідомляє Zn.ua, з посиланням на газету "Wyborcza".

Під час візиту в Стамбул прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв нагадав, що в березні "Газпром" почав прокладати першу з двох ниток газотягу "Турецький потік", який повинен доправляти російських газ в Туреччину по дну Чорного моря.

Через кожну з ліній російський енергетичний гігант зможе щороку доправляти близько 16 мільярдів кубометрів газу і відмовитися від транзиту через Україну.

Реклама:

"Ми плануємо збудувати дві нитки газопроводу. Перша з них орієнтована повністю на ринок Туреччини, а друга - для поставок в країни Європи. В рамках переговорів з різними країнами ми вирішуємо зараз, де краще встановити вхідний пунтк до Європи. Розмова триває з багатьма європейськими країнами, зокрема з Грецією і Болгарією", - сказав Медведєв.

Такі плани, однак, вимагають продовження "Турецького потоку" наземною частиною на турецькій території. В минулому році "Газпром" підписав договір про постачання російського газу з посередництва Греції у Італію. Але Москва також зацікавленя і в поставках на Балкани, а найпростіше їй це зробити через Болгарію.

У вихідні у кулуарах китайського форуму "Шовкогово шляху" президент Росії Володимир Путін сказав про побудову газопроводу між Болгарією і Сербією. Остання лишається головним російським союзником на Балканському півострові і плану збільшити закупівлю російського газу з 2 мільярдів до 6-8 мільярдів кубометрів на рік.

У свою чергу, російський міністр енергетики Олександр Новак заперечив слова Медведєва і уточнив, що офіційні розмови Росія ні з ким не веде, відбуваються тільки неофіційні обговорення. До того ж, за його словами, потрібна згода Туреччини для того, щоб продовжити "Турецький потік" другою ниткою.

Як відомо, на початку грудня 2016 року "Газпром" підписав контракт на будівництво першої нитки морської ділянки газопроводу "Турецький потік" в обхід України по дну Чорного моря.

2 грудня парламент Туреччини ухвалив закон про ратифікацію угоди з Росією щодо проекту будівництва газопроводу "Турецький потік".

Держдума РФ ратифікувала угоду 20 січня 2017 року, Рада Федерації - 1 лютого.

Президент РФ Володимир Путін підписав закон про ратифікацію угоди з Туреччиною щодо газопроводу "Турецький потік" 7 лютого.

8 травня "Газпром" почав будівництво "Турецького потоку" в обхід України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: