Аграрії просять зруйнувати монополію Фірташа на ринку міндобрив

Середа, 17 травня 2017, 20:00

Представники вітчизняних аграрних асоціацій направили звернення до Прем’єр-міністра з вимогою розформувати монополію Ostchem, що утворилася на ринку міндобрив.

Про це Укрінформу повідомили у Всеукраїнській аграрній раді.

Звернення підписали Всеукраїнська аграрна рада , Аграрний союз України, Український клуб аграрного бізнесу, Союз птахівників України, асоціація "Свинарі України", Асоціація виробників молока України, Асоціації фермерів та землевласників України.

У зверненні, зокрема, зазначається, що на сьогодні Ostchem фактично є банкрутом, оскільки монополіст заборгував аграріям 1,7 млрд грн за добрива, що були сплачені, але які так і не були поставлені, більше того, навіть не були вироблені.

Реклама:

"При цьому компанія Дмитра Фірташа не пояснює, куди поділися отримані кошти. Іншими словами, Ostchem вкрав ці гроші у аграріїв, а тепер намагається завищити ціни українського ринку на 40-50% і, вчергове таким чином пограбувавши аграріїв, розрахуватися із тими з них, у кого було вкрадені згадані вище 1,7 млрд грн", - йдеться у документі.

Підставою для звернення стало оприлюднення в ЗМІ протоколу робочої групи з питань підтримки та розвитку вітчизняного ринку мінеральних добрив, заснованої експертною радою Національного комітету з промислового розвитку.

Як стало відомо з публікацій, в протоколі, зокрема, відзначається співпраця робочої групи з аграрними асоціаціями, які, в свою чергу, нібито "вказують на стратегічну небезпеку існуючої залежності від російського недружнього експорту", а також містяться рекомендації для МЕРТ щодо необхідності "збільшення до розміру 40% антидемпінгового мита щодо демпінгового імпорту карбаміду та карбамідно-аміачної суміші для продукції походженням із Російської Федерації".

При цьому переважну більшість підписантів протоколу складають представники організацій, в той чи інший спосіб афілійовані із власником вітчизняного монополіста на ринку мінеральних добрив – групи компаній Ostchem – Дмитром Фірташем: а саме: Федерації роботодавців України, Союзу хіміків України та власне групи компаній Ostchem, за скаргою якої у 2014 році і було введено антидемпінгові мита спочатку на імпорт аміачної селітри, а згодом – карбаміду та КАСу.

Разом з тим, провідні аграрні асоціації України жодним чином не співпрацювали зі згаданою робочою групою та навіть не були запрошені до участі в її роботі.

Підкреслюється, що наведені у протоколі сценарії запровадження мит (від 18,78% до 60%) є неприйнятними для аграріїв, тому що всі вони в той чи інший спосіб передбачають збереження завищених цін на внутрішньому ринку та навіть їхнє подальше зростання порівняно із рівнем світових цін.

Зазначається також, що єдиним виходом із вказаної ситуації є руйнування монополії шляхом примусового продажу підприємств, що входять до Ostchem.

"Єдиним виходом із указаної ситуації є руйнування монополії (яка, враховуючи передбанкрутний стан Ostchem, нині де факто належить росіянам) шляхом примусового продажу підприємств, що входять до Ostchem, незалежним українським та європейським інвесторам, а також надання українським хімічним підприємствам власної сировинної бази", - йдеться у зверненні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: