"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Виділення додаткових 15 мільярдів гривень на дороги залежить від НБУ – Гройсман

П'ятниця, 7 квітня 2017, 11:40

Питання залучення додаткових 15 мільярдів гривень отриманих від репрофайлінгу на ремонт та реконструкцію доріг, залежить від Національного банку.

Про це у Верховній раді заявив прем’єр-міністр Володимир Гройсман, відповідаючи на питання депутатів.

"Я хочу підкреслити свою стурбованість щодо питання репрофайлінгу. Він є надзвичайно важливим сьогодні, щоб ми могли залучити додаткові 15 млрд на ремонт українських доріг. Плюс, ми маємо перевиконання по митниці, плюс 5 млрд по року. Разом з тим ми розраховуємо, що зможемо виділити ресурс біля 30 млрд", - зазначив прем’єр.

За його словами, питання репрофайлінгу – це спільна ініціатива коаліції та фракцій БПП та Народний фронт.

Реклама:

"Це спільна позиція президента та уряду і моя як прем’єр-міністра. І я звернувся до НБУ з листом, є доручення Мінфіну, розпочати підготовчу роботу щодо проведення репрофайлінгу та залучення цього ресурсу для будівництва та реконструкції українських доріг. Уряд стоїть на цій позиції і парламент принципово. Для президента це є дуже важливим пріоритетом і він теж над цим працює", - додав він.

За словами Гройсмана, зараз питання щодо репрофайлінгу залишається за НБУ.

"Наше завдання знайти механізми реалізації цього завдання з НБУ. Вони в графіку відстають, але ми будемо наполягати на цьому рішенні. Я переконаний, що в цьому році ми цього рішення доб’ємося", - додав прем’єр.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, питання з Нацбанком можна вирішити за один-два тижня.

"Уряд дійсно свою роботу зробив. Ми погодили умови репрофайлінгу зі свого боку. Зараз документи знаходяться в НБУ і їх аналізує зовнішній аудит. Я думаю, що це має бути завершено протягом тижня-двох і після цього ми можемо почати цю транзакцію", - зазначив Данилюк.    

Нагадаємо, що міністерство фінансів періодично залучає до державного бюджету кошти за рахунок розміщення облігацій внутрішньої державної позики.

За підсумками 2016 року Мінфіну вдалося залучити 37 млрд. гривень за рахунок розміщення гривневих ОВДП, 3 млрд. доларів і 141 млн. євро від продажу валютних держоблігацій.

Станом на 28 лютого, обсяг ОВДП в обігу за сумою основного боргу становить 685,099 млрд. гривень, при цьому у власності Нацбанку перебувають облігації на суму 382,074 млрд. гривень, або 55,8% їх загального обсягу.

Як відомо Кабінет міністрів пропонує спрямувати кошти, які можуть вивільнитися від реструктуризації облігацій внутрішньої державної позики, що проводиться Національним банком і Міністерством фінансів, на будівництво доріг.  

Йдеться про суму 15 млрд гривень.

Орієнтовно загальна сума з урахуванням ресурсу від репрофайлінгу сягне близько 35 млрд грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!