Нафта дешевшає через сумніви в ефективності дій групи ОПЕК+11

П'ятниця, 21 квітня 2017, 19:34

Ціни на нафту знижуються під тиском зростаючих сумнівів інвесторів з приводу достатності скорочення видобутку нафти, що здійснюється ОПЕК і 11 державами, які не входять в картель, включаючи Росію.

Про це повідомляє OilNews.

21 квітня близько до 17:30 за Києвом вартість бареля червневої нафти Brent склала $52,90 (-0,17%). Барель червневої нафти WTI торгувався по $50,49 (-0,43%). Девіація цін склала до цього часу $52,72-53,30 і $50,34-50,93 відповідно.

На тижні, що минає ціни на еталонну суміш марки Brent коливалися в межах $52,95-55,92 за барель. Для західно-техаської суміші WTI цей діапазон склав $50,40-53,08/бар.

Реклама:

Драйверами зростання цін стали дані Американського інституту нафти (API) про скорочення комерційних запасів нафти в США на 1,8 млн бар. і заяви чиновників ОПЕК про готовність продовжити термін дії пакту про скорочення видобутку нафти, який був підписаний 30 листопада 2016 року в австрійській столиці.

Дані Управління енергетичної інформації (EIA) підтвердили факт скорочення запасів нафти в США, але на меншу величину - 1 млн бар. При цьому в EIA відзначили несподіваних зростання товарних запасів бензину і дистилятів, що не характерно для цієї пори року. При цьому порівняно з серединою 2016 року видобуток нафти в Сполучених Штатах збільшилася майже на 10% - до 9,25 млн барелів на добу. Це викликало занепокоєння у трейдерів, в результаті чого 19 квітня нафтові котирування впали на 3,5%.

"Відродження сланцевої галузі в США мінімізує ... зусилля по стабілізації перенасичених ринків", - сказав Лукман Отунуга з брокерської компанії FXTM.

Крім того, ситуацію загострює заява Іраку про бажання вийти з віденських домовленостей з тим, щоб посилити фінансування боротьби з "Ісламською державою" за рахунок збільшення виробництва сировини.

Зараз вплив різноспрямованих факторів впливу на світовий ринок нафти зрівноважився, тому інвестори і трейдери чекають нових індикаторів. В таких умовах ціни на "чорне золото" можуть змінити вектор розвитку на тлі самих незначних інформаційних приводів.

Саудівська Аравія і Кувейт, які є ключовими членами ОПЕК, виступають за продовження угоди про обмеження видобутку нафти з державами що не входять в картель на другу половину року. Однак міністр енергетики РФ Олександр Новак відмовився відповісти на питання, чи має намір Москва погодитися з пролонгацією віденських домовленостей.

Тим часом дані Thomson Reuters Eikon показують, що в квітні океанські поставки нафти споживачам склали 48 млн. бар. Це на 5,8% більше, ніж в грудні 2016 р до того, як почалися скорочення нафтовидобутку. Зростаючі поставки частково стали результатом активізації тих виробників "чорного золота", які не погодилися скоротити його видобуток і збільшили експорт сировини.

На цьому тижні глава нафтової компанії Total Патрік Пуян попередив, що до кінця року ціни можуть впасти ще більше через зростання виробництва в США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!