Маріуполь залишать без гарячої води на півроку

Четвер, 20 квітня 2017, 10:28

Гаряча вода в домівках маріупольців, за найкращими підрахунками, з'явиться на початку опалювального сезону, тобто в жовтні, а за найгіршими – наприкінці року.

Про це пише сайт Маріуполя 0629.

Відсутність гарячої води в Маріуполі викликала палкі обговорення на сесії міськради 19 квітня. Це питання порушували кілька разів – і остаточного рішення немає.

Як пояснив заступник міського голови Михайло Когут, для того, щоб тимчасово вирішити питання, потрібно 100 мільйонів гривень. Однак вода буде неякісною. Жителям доведеться платити по 74 гривень за кубометр води, яка за температурними показниками не буде відповідати нормам.

Проблема виникне з бюджетними організаціями, оскільки в бюджеті прописано трохи більше 6 тисяч гривень за 1000 кубометрів газу, а насправді ця сума становить 9600 гривень.

Реклама:

Міський голова Вадим Бойченко додав, що при цьому "ліміту газу в нас немає, а це значить його доведеться красти". Відповідно під загрозою зриву опиниться опалювальний сезон.

До того ж, над "Маріупольтепломережею" висить величезний борг. Він становив 850 мільйонів гривень, за рік його вдалося погасити на 70 мільйонів гривень.

"Якщо нам пощастить і ми потрапимо в програму реструктуризації боргу на 5 років, то нам спишуть усі відсотки й нарахування. Залишиться 480 мільйонів гривень, а це всього 8 мільйонів гривень на місяць", – сказав мер.

"Нас поставили в такі умови, ми змушені були відключити воду, іншої альтернативи в нас немає", – заявив Бойченко.

Створено робочу групу з вирішення питання з гарячою водою в місті. Поки не ясно, у яких будинках уже практично всі встановили бойлери, а в які потрібно встановити "зворотку", яка дозволить подавати справді гарячу воду.

Зараз найголовніше завдання забезпечити бойлерами дитячі садки, школи й лікарні. Для цього розроблено спеціальну програму. Щойно бюджету вдасться щось заощадити, гроші підуть на придбання приладів для підігріву води.

Як повідомила начальник управління освіти Світлана Добровольська, зараз бойлерами не обладнано лише 13 дитячих садків. Щоб установити в них прилади для підігріву води, потрібен 1 мільйон 773 тисяч гривень. Поки воду в цих дитячих установах гріють у харчоблоках.

"У школах такої проблеми з водою немає, але поступово й тут буде встановлено бойлери", – сказала Добровольська.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!