Відкладати вже нема куди: в МВФ нагадали про пенсійну реформу

Вівторок, 18 квітня 2017, 10:34

Пенсійна система України не відповідає викликам сучасності і потребує термінового реформування.

Про це у статті не ЕП пише голова місії МВФ по Україні Рон ван Роден.

"Невисокий пенсійний вік у поєднанні з можливостями дострокового виходу на пенсію, доступними для багатьох громадян, є однією з характерних рис цієї системи", - пише ван Роден.

"Українці виходять на пенсію в середньому набагато раніше, ніж працівники в інших країнах регіону: середній вік виходу на пенсію для чоловіків становить близько 58 ½ років, а для жінок — трохи менше 56 років. Для порівняння: середні показники по ЄС становлять 63,6 років для чоловіків і 62,6 років для жінок", - заявив голова місії МВФ по Україні.

Реклама:

За його словами, це призвело до того, що в Україні налічується більш, ніж 12 мільйонів пенсіонерів, що становить близько 30% населення.

Голова місії відзначає, що Україна повинна знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів до пенсійної системи і наростити надходження до Пенсійного фонду.

"Досягти цього можна у різний спосіб: починаючи з подальшого обмеження можливості дострокового виходу на пенсію і до збільшення ефективного пенсійного віку", - вважає ван Роден.

"Дієвим шляхом досягнення цієї мети є надання працівникам більшого, ніж тепер вибору щодо віку виходу на пенсію в залежності від загальної тривалості трудового стажу — для відносно раннього виходу на пенсію потрібно буде мати більший трудовий стаж — і створення стимулів для продовження трудової діяльності та пізнішого виходу на пенсію", - пише представник МВФ.

На додаток до цих змін, на його думку, важливо посилити адміністрування доходів з метою скорочення кількості підприємств, які зовсім не платять, або платять дуже мало внесків за власних найманих працівників.

"Крім того, необхідне істотне ужорсточення спрощеного режиму оподаткування для малих підприємств, який створює великі можливості для ухиляння від сплати ЄСВ та податків", - стверджує ван Роден.

"Обговорення реформування пенсійної системи в Україні відкладалося занадто довго. Зараз настав час, коли необхідно обговорювати рішення і досягати суспільної згоди щодо їхнього впровадження",  - підсумував він.

Раніше у МВФ заявили, що Україна не може дозволити собі баритися із всеосяжною пенсійною реформою, у тому числі шляхом підвищення ефективного пенсійного віку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: