Ощадбанк оскаржить незаконне рішення суду щодо боргу Лагуна

Вівторок, 7 березня 2017, 15:22

Ощадбанк готує заяву до Вищого суду про скасування рішення Вищого спецсуду щодо поруки колишнього власника Дельта Банку Миколи Лагуна перед Ощадбанком на 4,2 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні банку.

"Ощадбанк вже двічі доводив правомірність своїх вимог. Суди першої та апеляційної інстанцій правомірно відхилили доводи Лагуна щодо недійсності договору поруки та визначили, що спірний договір поруки  укладено з дотриманням норм чинного законодавства, за власним волевиявленням сторін; договір не суперечить вимогам закону, а тому відсутні правові підстави для визнання його недійсним",- йдеться у повідомленні.

Як зазначили у прес-службі, суди визнали безпідставними доводи Лагуна стосовного того, що поручитель не є фінансовою установою та не має відповідної ліцензії, оскільки при укладенні договорів поруки, де однією зі сторін як поручитель виступає фізична особа, така ліцензія не потрібна.

Реклама:

Суд в порушення норм чинного законодавства щодо недійсності правочинів та всупереч існуючій судовій практиці приймає рішення про визнання недійсним договору поруки, базуючись на хибному аргументі, що зобов'язання за договорами банківського рахунку нібито нерозривно пов'язані з банком, а тому їх виконання фізичною особою – поручителем є неможливим, чим грубо порушує принцип правової визначеності, зазначили у прес-службі.

Нагадаємо, у червні 2015 року Ощадбанк звернувся до суду з позовом до Лагуна як поручителя за невиконаними зобов'язаннями. Суд відмовив йому в задоволенні зустрічного позову, в якому він просив визнати недійсним договір поруки.

Згідно з рішенням Печерського районного суду Києва від 12 березня 2016 року, Микола Лагун як поручитель за невиконаним зобов'язанням Дельта Банку повинен був погасити заборгованість перед Ощадбанком.

5 жовтня Апеляційний суд Києва відмовився задовольнити скаргу Лагуна і залишив без змін рішення Печерського суду від 12 березня, а Вищий спецсуд 15 лютого 2017 року скасував рішення судів попередніх інстанцій та поручительство Миколи Лагуна перед Ощадбанком.

Як відомо, Нацбанк 2 вересня 2015 року за пропозицією Фонду гарантування ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію "Дельта Банку".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: