"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У МВФ повідомили, коли вирішать долю четвертого траншу для України

Понеділок, 6 березня 2017, 14:20

Засідання Ради директорів Міжнародного валютного фонду з питання виділення Україні четвертого кредитного траншу в розмірі 1 млрд дол. за затвердженою програмою співпраці відбудеться в другій половині березня.

Про це повідомив голова місії МВФ Рон ван Руден, пише УНІАН.

"МВФ досяг угоди з українською владою щодо оновленого меморандуму про економічну і фінансову політику. Це дозволить нам провести третій перегляд програми співпраці, що передбачає застосування механізму розширеного фінансування, а також затвердити технічну доповідь про економічну ситуацію (яка проводиться періодично, кожні два роки) у другій половині березня", - йдеться в коментарі ван Рудена.

Нагадаємо, 4 березня Міжнародний валютний фонд (МВФ) погодив оновлений меморандум про економічну і фінансову політику України.

Реклама:

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько 17,25 млрд дол.) з першим траншем в 5 млрд дол. спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько 1, 65 млрд дол.) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд (0,61 млрд дол.).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на 1,7 млрд дол.на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням ряду умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом в квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування було відновлено, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі 1 млрд дол. тільки в середині вересня.

Згідно з переглянутим графіком фінансування, подальше виділення коштів планувалося щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш в розмірі 1,3 млрд  дол. - в середині листопада 2016 року.

Найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року - більше 1,986 млрд дол., після чого розмір двох наступних буде скорочений до 1,33 млрд дол., а решти п'яти - до 735 млн дол.

Після націоналізації Приватбанку і прийняття держбюджету-2017 керівники Мінфіну і Нацбанку заявили про ймовірність позитивного рішення МВФ про виділення Україні четвертого траншу за програмою EFF у кінці січня 2017 року.

Читайте також: Між МВФ і ковадлом: у чому фонд поступився Україні

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!