"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Активи банку "Надра" оцінили в 6 разів дешевше

Понеділок, 6 березня 2017, 12:02

Загальна балансова вартість активів ПАТ "КБ "Надра", включених до ліквідаційної маси становила 47,4 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні Фонду.

Як зазначається, ринкова вартість активів визначена незалежними оцінщиками на рівні 7,9 млрд грн, що становить 17% балансової вартості таких активів. Акцептовані кредиторські вимоги становили 25 млрд грн.

 

Станом на 1 лютого 2017 року вкладникам  банку виплачено  гарантоване відшкодування на суму 3,7 млрд. грн, йдеться у повідомленні.

Реклама:

У структурі балансової вартості активів кредитний портфель становить 92% (відповідно 43,5 млрд грн.), основні засоби – 4% (1,8 млрд грн), інші активи – 4% (1,1 млрд грн).

Згідно із повідомленням, 97,2% кредитного портфелю, або 39 млрд грн. за балансовою вартістю (за оціночною 5,7 млрд грн.), переданого в заставу кредиторам за залученими коштами (кредити рефінансування НБУ та ДІУ, гарантовані Мінфіном закордонні займи та інші).

Як зазначили у Фонді, низька ринкова вартість активів банку "Надра" обумовлена проблемами, що виникли до введення першої тимчасової адміністрації в 2009 році, включаючи виведення близько 8 мільярдів гривень кредитних коштів з банку в період голови правління Ігоря Гіленка і акціонерів - братів Вадима та Іллі Сегал.

Крім цього, цінні папери в портфелі банку представлені в основному інвестиційними сертифікатами, які за балансовою вартістю в 1 мільярд гривень оцінюються в 4 гривні, оскільки відповідні інвестиційні фонди перебувають в стані ліквідації з 2009 року.

Фонд зазначив, що стосовно голови правління банку Гіленко і колишніх власників - братів Сегал у виробництві знаходиться 20 кримінальних справ, а також у судах перебуває понад 23 тисяч справ і розслідуються понад 130 кримінальних справ за неповернення кредитних коштів.

Також повідомляється, що після 2011 року 98% кредитів було видано юридичним особам, з яких 63% являють собою компанії, пов'язані з власником банку Дмитром Фірташем.

Як відомо, у червні 2015 року НБУ відкликав банківську ліцензію і ліквідував ПАТ "КБ "Надра". Майже 90% фінустанови належить "Центрогаз Холдинг GMBH", пов'язаного з бізнесменом Дмитром Фірташем.

Як повідомлялося, Національна поліція розслідує злочин, скоєний колишнім топ-менеджментом банку "Надра", спільно з його власниками, - заволодіння держкоштами НБУ в розмірі 10,4 млрд гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: