Україна планує відновити експорт електроенергії в Молдову

Середа, 29 березня 2017, 20:06

Україна в квітні 2017 року планує відновити експорт електроенергії в країни СНД, поставивши в Молдову 90 млн кВт-год.

Про це йдеться в оприлюдненому на сайті міністерства енергетики та вугільної промисловості прогнозному балансі об'єднаних енергосистем України на квітень 2017 року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з прогнозом, експорт електроенергії в країни Східної Європи запланований на рівні 400 млн кВт-год, в т.ч. з "Бурштинського енергоострова" - 300 млн кВт-год, до Польщі - 100 млн кВт-год.

Реклама:

Реальність відновлення поставок електроенергії в країни СНД при поточних цінах на внутрішньому ринку країни стала можливою після прийняття 20 березня радою оптового ринку електроенергії рішення про продаж на експорт виробленої на українських АЕС електроенергії.

В експортну ціну закладена вартість атомної електроенергії згідно з чинним тарифом, витрати НЕК "Укренерго" на диспетчерське управління і використання мереж, дотаційні сертифікати.

У пояснювальній записці до рішення пояснюють, що такий крок дозволить оптимізувати обсяги експорту за рахунок збільшення виробництва на АЕС, яке не затребуване в об'єднаних енергосистемах України, а також зменшить простої в вимушеному резерві або вимушеного розвантаження енергоблоків АЕС.

Відзначається, що через балансові обмеження у 2015-2016 рр. недовиробіток НАЕК "Енергоатом" склав 3,7 млрд кВт-год і 3,3 млрд кВт-год, відповідно.

Аукціон з продажу пропускної спроможності в Молдову виграв "ДТЕК Павлоградвугілля", який потім передав 650 МВт цієї потужності "ДТЕК Трейдинг".

Як повідомлялося, голова міненерговугілля Ігор Насалик відзначав, що в лютому завершаться планові ремонти трьох атомних енергоблоків і з'явиться значний профіцит атомної енергії, що дозволяє щомісяця експортувати до 1 млрд кВт-год електроенергії. У зв'язку з цим міністерство готує документальну базу для можливості збільшення експорту електроенергії.

Україна в січні-лютому 2017 року збільшила експорт електроенергії на 37,2% (на 263,9 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року - до 972,5 млн кВт-год.

В січні-лютому 2017 року Україна експортувала електроенергію на $ 48,765 млн, т.ч. в лютому - на $ 27,189 млн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: