Зростання ВВП у 2016 відбулося завдяки інвестиціям – НБУ

П'ятниця, 24 березня 2017, 16:33
 

У 2016 році українська економіка зросла на 2.3% р/р, у тому числі в IV кварталі 2016 року зростання реального ВВП прискорилося до 4.8% р/р, що перевищило очікування Національного банку.  

Про це повідомляється у коментарі НБУ щодо зміни реального ВВП у 2016 році.

Так, згідно з оцінками опублікованими в Інфляційному звіті за січень 2017 року, темпи економічного зростання очікувалися на рівні 3.3% в IV кварталі та 1.8% у цілому в 2016 році.

"Різниця пояснюється кращими, ніж очікувалося, показниками сільського господарства та інвестиційної активності", - наголошується у повідомленні.

Реклама:

Зазначається, що у IV кварталі 2016 року рушієм прискорення економічного зростання стало сільське господарство. 

"При цьому рекордний врожай зернових культур (66 млн. тон) перевершив усі прогнози. У результаті,  валова додана вартість (ВДВ) сільського господарства зросла на 18.4% р/р, зумовивши більше половини річного приросту ВВП у IV кварталі. Ситуація в сільському господарстві суттєво вплинула на динаміку складових ВВП за категоріями кінцевого використання", - повідомляє прес-служба НБУ.

Приріст валового нагромадження стрімко прискорився в IV кварталі 2016 року - до 79% р/р. 

Також зазначається, що динаміка внутрішнього споживання в IV кварталі погіршилася. "Відновилося падіння споживання сектору загальнодержавного управління (на 2.2% р/р), що може пояснюватися уповільненням зростання поточних видатків зведеного бюджету, зокрема в умовах їх більш рівномірного розподілу протягом 2016 року порівняно з 2015 роком", - повідомляє прес-служба.

Зростання приватного споживання сповільнилося (до 0.9% р/р, у сезонно скоригованому вимірі приватне споживання знизилося на 2.6% порівняно з попереднім кварталом) в умовах подорожчання послуг ЖКГ. Попри те, що сповільнення було очікуваним, динаміка приватного споживання була гіршою, ніж прогнозувалося.

"Загалом за підсумками 2016 року наші оцінки підтвердилися – саме  інвестиції були рушієм відновлення економічного зростання", - наголошують в НБУ.

У розрізі валової доданої вартості секторів економіки, крім сільського господарства, у IV кварталі поліпшилися також показники промисловості. В останньому кварталі року промисловість відновила зростання – на 2.2% р/р.

"Зокрема, це пов’язано зі збільшенням виробництва у харчовій галузі завдяки активній переробці технічних культур, а також у машинобудуванні – завдяки державним замовленням на продукцію військового призначення та замовленням з боку "Укрзалізниці" на реконструкцію та виробництво вагонів", - повідомляє прес-служба.

Також в НБУ нагадали, що за оновленими попередніми прогнозами Національного банку у 2017 році українська економіка зросте на 1.9%.

"Зокрема, в I кварталі поточного року приріст економіки уповільниться попри сприятливу базу порівняння та наявність певного імпульсу зростання від попередніх періодів. У січні 2017 суттєво зросло будівництво та транспортні перевезення на тлі низької бази порівняння. Однак в подальшому розпочалося блокування транспортних сполучень на сході країни, що негативно позначилося на промисловій активності, у тому числі, у металургії", - додає прес-служба НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: