НСК "Олімпійський" заарештували через борг у 2 мільярди гривень

Середа, 22 березня 2017, 14:29

Власність і рахунки спортивної арени ДП "Національний спортивний комплекс "Олімпійський" заарештували через борг у 2 мільярди гривень.

Про це йдеться у повідомленні державної аудиторської служби України.

ДАСУ провела фінансовий аудит діяльності "Олімпійського" за період 2012-2016 років та виявила його збитковість.

Оскільки підприємство має борги, його банківські рахунки та майно були арештовані.

Реклама:

Головною з причин збитковості є значна частина амортизаційних відрахувань на об’єкти, які були реконструйовані та побудовані до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Сталося це тому, що держава не виконала своїх зобов’язань щодо повного фінансування робіт з будівництва та реконструкції стадіону відповідно до міжнародних стандартів.

Підприємство вже протягом п'яти років має борги, зокрема, за виконані будівельні роботи.  

Як результат, за позовами підрядних організацій судові органи прийняли рішення щодо стягнення зі спорткомплексу боргу на суму 93 млн. гривень та 61,7 млн. гривень штрафних санкцій.

У повідомлені зазначається, що підприємство брало зобов’язання з реконструкції стадіону та будівництва нових об’єктів спорткомплексу бюджетним коштом і коштом безпроцентної позики, запозиченої у державного підприємства "Фінансування інфраструктурних проектів" під державні гарантії у міжнародних організацій.

Наразі заборгованість НСК "Олімпійський" перед ДП "Фінінпро" за договорами безпроцентної цільової позики становить майже 2,231 млрд. гривень.

На сьогодні підприємство не має достатньо коштів для погашення боргів, оскільки його доходи мають сезонний характер і використовуються переважно на виплату заробітної плати, сплату комунальних послуг та інші витрати, пов'язані  з утриманням стадіону.

За результатами аудиту фахівці Держаудитслужби розробили низку рекомендацій, спрямованих на покращення ефективності діяльності та фінансових результатів ДП "НСК "Олімпійський".

Про результати аудиту поінформовано кабінет міністрів, міністерство фінансів та міністерство молоді і спорту.

Нагадаємо, у січні прокуратура оголосила про підозру компанії-підряднику в нанесенні державі збитку на 5 мільйонів гривень при закупівлі крісел "Олімпійського".

Читайте також: П'ять корупційних "схем" українського спорту

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!