ГПУ проводить обшуки в одній із філій "Укрзалізниці" - ЗМІ

Четвер, 2 березня 2017, 15:31

Співробітники ГПУ проводять обшуки в офісі філії Центр забезпечення виробництва (ЦОП) ПАТ "Укрзалізниця".

Про це повідомляє OilNews із посиланням на джерело в УЗ.

За словами співрозмовника видання, силовики почали проводити слідчі дії вранці 2 березня.

"З самого ранку гості. Обшуки щодо палива", - сказав він.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що 27 січня 2017 Національні антикорупційне бюро порушило справу за січневим епізодом, пов'язаним з переглядом цін на дизельне паливо, що закуповується у компанії "ВОГ Аеро Джет".

Як заявив директор Консалтингової групи А-95 експерт паливного ранка Сергій Куюн, в результаті січневого перегляду цін на покупку 65 тис. тонн дизельного палива "Укрзалізниця" погодилася додатково заплатити більше 100 млн грн, не маючи на це об'єктивних підстав.

"Перемогти в торгах компанії "ВОГ Аеро Джет" вдалося завдяки готовності надати залізничникам знижку в розмірі близько 2300 грн/т, або більше 10% від ринкової ціни. Але після підписання договору поставляти паливо трейдер відмовився, вимагаючи перегляду цін у зв'язку з якимись новими обставинами", - зазначив Куюн.

За його словами, менеджмент "Укрзалізниці" в особі ЦОП задовольнив вимоги ВОГ, погодившись доплатити понад 100 млн грн. Тим самим вся "економія" була перекреслена, а по низці лотів з'явилася загроза перевищення цінами ринковими. При цьому множинні ринкові індикатори показують, що ніяких підстав для перегляду цін не було", - пише Куюн.

За даними Куюна, при відсутності об'єктивних передумов для підвищення цін ЦОП використовував видану заднім числом довідку ДП "Держзовнішінформ" (ДЗІ), що має ознаки маніпуляції.

Зокрема, ДЗІ стверджує, що на момент проведення торгів 22 грудня вартість дизельного палива з відстроченням платежу на 5 днів становила 18 500 грн/т, тоді як ринковий рівень цін на умовах передоплати на цю дату за даними "Консалтингової групи А-95" становив 20 830 грн/т. Це дозволило менеджменту ЦОП і тендерному комітету УЗ прийняти рішення про підняття ціни на 9,98% за чотирма контрактами і по одному на 8,9%.

"Січневий перегляд цін "Укрзалізницею" можливо послужив достатнім приводом для порушення кримінальної справи і пильної уваги з боку ГПУ і СБУ", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: