"Укртатнафта" почала отримувати азербайджанську нафту трубопроводом

П'ятниця, 10 березня 2017, 18:32

10 березня ПАТ "Укртатнафта" отримала першу партію азербайджанської нафти трубопроводом "Одеса-Кременчук".

Про це повідомила прес-служба "Укртатнафти".

Зазначається, що загалом "Укртатнафта" переробляє  Azeri Light  з грудня минулого року, втім до цих пір нафта доставлялася на завод залізничним транспортом.

"Гілка трубопроводу "Одеса-Кременчук" простоювала кілька років, але завдяки диверсифікації нафтових поставок цей нафтопровід знову в строю діючих", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Диверсифікація імпорту нафтової сировини в Україну стала можливою завдяки міждержавним домовленостям з Азербайджаном  щодо прямих поставок нафти на українські НПЗ. Актуальність такої диверсифікації  зросла на тлі  блокування нафтових поставок Росією та критичного домінування на вітчизняному паливному ринку імпортерів нафтопродуктів.

Поставки Azeri Light  дозволили "Укртатнафті" достроково розпочати виробництво бензинів стандарту Євро-5.

Відсьогодні ж усе паливо, що відвантажує підприємство, відповідає виключно найвищому екологічному стандарту.  Завдяки оптимізації маршруту доставки нафтового ресурсу на Кременчуцький НПЗ  гарантуються стабільність забезпечення підприємства сировиною для переробки та зростання обсягів прокачування нафти системою нафтопроводів ПАТ "Укртранснафта". Все це сприятиме наповненню бюджетів усіх рівнів", - додає прес-служба.

У "Укртатнафті" відмітили, що відновлення трубопровідних поставок азербайджанської  нафтової сировини сприятиме відродженню ефективної співпраці між найпотужнішим вітчизняним нафтопереробним підприємством та єдиним оператором магістральних трубопроводів України.

В планах спільного проекту "Укртатнафти" та "Укртранснафти"  – промислові обсяги поставок (до 1, 3 мільйона тонн Azeri Light у поточному році).

У січні зазначалось, що "Укртатнафта" готується прийняти на переробку азербайджанську легку нафту - партія Azeri Light у кількості 80 тисяч тонн вже прибула в Україну в останніх числах грудня 2016 року і буде поставлена для переробки на Кременчуцький НПЗ.

Нагадаємо, 2 листопада ПАТ "Укртранснафта" і ПАТ "Укртатнафта" (оператор Кременчуцького НПЗ) підписали протокол про наміри прокачати в найближчі три роки 4 млн т азербайджанської нафти на завод.

Нагадаємо, в липні в ході спільної з президентом України Петром Порошенком заяви президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що Азербайджан і Україна зацікавлені в реалізації проекту "Одеса-Броди" для транспортування нафти.

Як відомо, "Укртатнафта" знаходиться під контролем групи Приват олігарха Ігоря Коломойського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: