Екс-глава CityCommerce Bank втік до Латвії

Вівторок, 28 лютого 2017, 17:57

Печерський районний суд Києва відмовився взяти під варту колишнього президента CityCommerce Bank ("Міський комерційний банк") Рейніса Тумовса.

Про це повідомляє FinClub.

Як зазначається, 30 грудня 2016 року Рейніс Тумовс отримав повідомлення про підозру, а 4 січня 2017 року його оголосили в міжнародний розшук.

12 січня було отримано дозвіл на його затримання для застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

Реклама:

26 січня на підставі доручення слідчого заведено оперативно-розшукову справу категорії "Розшук".

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання і просив його задовольнити.

Захисники підозрюваного виступили проти задоволення клопотання, оскільки Тумовса не було належним чином повідомлено про підозру, оскільки лист був направлений за однією адресою, а з 13 вересня 2016 року Тумовсу була видана посвідка на проживання в Латвії до вересня 2021 року.

Згідно з матеріалами, в зв'язку з цим слідчому було відмовлено в застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного.

Розслідування проти посадових осіб Міського комерційного банку проводиться Нацполіцією. Встановлено, що в 2014 році посадові особи банку надали кредити фіктивним фірмам, кошти легалізували через підконтрольні їм комерційні структури.

Зокрема, фіктивним підприємствам надавалися кредити під забезпечення майна, вартість якого була завищена в десятки разів. За попередніми даними, сума збитків, завданих Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, сягає 90 млн грн.

Колишній президент банку, який також був одним з його співвласників, підозрюється по ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (розкрадання) і ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) КК, а екс-голова правління - за ч. 5 ст. 191 КК.

Як відомо, 21 листопада 2014 року Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в CityCommerce Bank на 3 місяці.

У березні 2015 року НБУ вирішив відкликати банківську ліцензію та ліквідувати цей банк.

В кінці грудня 2016 року поліція повідомила про підозру президенту і голові правління CityCommerce Bank в тому, що вони вивели з фінустанови близько 80 млн гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!