Рік вільної торгівлі України з ЄС: експорт до Євросоюзу зріс на 3,7%

Середа, 22 лютого 2017, 17:46

У 2016 році, з початком тимчасового застосування Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, український експорт до Євросоюзу зріс на 3,7%.

Про це свідчать дані Державної служби статистики, повідомляє Представництво ЄС в Україні.

"І навіть попри те, що це зростання поки залишається незначним, воно свідчить, що Угода, а особливо створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), приносить-таки користь Україні", - йдеться у повідомленні

У 2016 році, після двох років падіння торгівлі через зовнішню агресію, глобального зниження цін на сировину та потужної економічної кризи, експорт з України до ЄС знову почав зростати – до 3,7% (загалом до $13,5 млрд.).

Реклама:

Ці процеси слід розглядати на фоні чинного скорочення експорту з України до решти країн світу (за винятком ЄС) – на 8,9%.

Експорт до Росії й надалі знижувався доволі різко – на 25,6% – переважно через заходи, які ввела Росія проти України з метою обмеження торгівлі.

ЄС наразі є найбільшим партнером України з експорту: його частка склала 37,1% загального експорту України у 2016 році (експорт з України до Росії, натомість, становить лише 9,9% від загальних обсягів).

Якщо враховувати також показники імпорту, загальний рівень торгівлі між Україною та Євросоюзом зріс на 8,1%.

Нагадаємо, угода про ЗВТ між ЄС і Україною тимчасово застосовується з 1 січня 2016 року, хоча її досі остаточно не ратифікували Нідерланди.

Європейська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!